София Филм Фест за учащи с откриване от Руси Чанев и Георги Дюлгеров

0
0

София Филм Фест за учащи ще се проведе тази есен по традциция с вход свободен за ученици и студенти. Всеки понеделник от 28 септември до 14 декември ще има прожекции на най-добрите български и чужди продукции през последната година.

Откриването е на 28 септември от 18:30 ч., когато самият Руси Чанев (който на 18 септември навърши 70 години) ще партнира на големия български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров в представянето на „Буферна зона“. Проф. Дюлгеров е и един от лекторите на специалната селекция кино за учащи. Другият водещ на прожекциите е киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева.

„Винаги съм бил против надписа „Един филм на режисьора еди-кой си…” Този абсурд е очевиден за всеки, който малко от малко е помирисвал кино. Аз преминах през буферната зона в „Буферна зона” благодарение на отличния екип. Нали знаете, кино се прави „или со пàре, или со другàре!” Лаская се от мисълта, че сред „другàрето” са били и 56–мата изпълнители на различните роли”, споделя Георги Дюлгеров.

Програмата на София Филм Фест за учащи продължава на 5 октомври, Международен ден на учителя на ЮНЕСКО, с един от най-награждаваните български филми – „Урок“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Съвсем актуален и тематичен за аудиторията на „София Филм Фест за учащи“, „Урок“ ще даде възможност за среща с част от екипа на филма.

Останалите филми в програмата включват: двете Оскарови номинации за чуждоезичен филм ’15 “Диви истории“ и „Мандарини“; две изключителни български продукции „Потъването на Созопол“ и „Досието Петров“; два документални разказа – „Ром Кихот“ и „Под открито небе“; най-новия филм на Фатих Акин „Раната“; новия филм на холивудската легенда Томи Лий Джоунс – „Водачът“; четвъртата екранизация на„Госпожица Юлия“  и култовия „Игра на кодове“ с Оскар ’15 за най-добър адаптиран сценарий и още 7 номинации.

Мисия на екипа на София Филм Фест за учащи е да възпитава вкус и любов към киноизкуството. Инициативата е на Арт Фест, в партньорство с ИА „Национален Филмов Център“ и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.Повече информация за филмите, очакваните гости и събития около филмите ще намерите на интернет страницата на София Филм Фест за учащи както и на фейсбук страницата ни.