Софийски театрален салон – остава да видим

0
0

На 21 март (четвъртък) от 11:00 ч. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде проведена дискусия в подкрепа на образованието по театър за деца в училище. Кампанията е вдъхновена от проекта „МЕДЕЯ“ на сдружение „Легал арт център“ и също е значима част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Екип: Снежина Петрова, Теодора Симова, Пламен Хаджипетров и Илко Ганев. Целта на публичната Дискусия е да обобщи съществуващия опит и да очертае поредица от стъпки за създаване на устойчив модел за включване на обучение по театър в училищна среда. Резултатите от Дискусията ще бъдат представени в рамките на изложба „ТЕРЕН МЕДЕЯ“ в СГХГ – 17 – 20.04.2019г.

Малко по-късно вечерта ще бъдат връчени и традиционните награди за млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство СИВИНА. От 19:00 ч. в Столичния куклен театър, Салон Гурко, под режисурата на Стефан Димитров, церемонията по връчването на куклените отличия ще почете и Международния ден на кукления театър – 21 март.

Три различни събития със свободен достъп за деца са програмирани на 23 март (събота) в Столичния куклен театър на Гурко. От 11:30 ч. пред театъра ще проведе традиционния Парад на куклите, в който актьори, музиканти и студенти от куклените специалности в НАТФИЗ ще забавляват най-малките зрители.

От 13:00 ч. във фоайето на театъра ще се проведе специалното ателие #CLIPCLAPTHEATRE, с водещи – Снежина Петрова и Ася Иванова. Екипът на ателието са разработили комбинация от пляскания с ръце и термини от старогръцката драма като наричат условно обучението „игралка“. Акцията ще увлече и вдъхнови не само децата, но и техните родители и придружители.

А от 16:00 ч. (събота) и от 14:00 ч. (неделя) ще се проведат двучасовите Куклено-театрални ателиета, в които художници-сценографи и актьори ще изработват заедно с деца и родители кукли за театър. Най-любопитните и най-смелите ще имат възможността да се разходят зад кулисите на театъра и да разгледат всички потайности, които крие сцената.

На 25 март (понеделник), от 10:30 в Зала Европа на ул. Париж 1, ще бъде проведена Дискусия, организирана от Гилдията на театроведите и драматурзите към САБ, на тема: Съвременната Арт сцена: Проблемът за оценката. Участници ще бъдат: Тони Николов, Венелин Шурелов, Ясен Василев и Николай Йорданов, а модератор ще бъде театроведът Асен Терзиев.

На 27 март (сряда) от 11:00 до 18:00 ч. на площада пред Народния театър стартира демо версията на българското представяне на Пражкото сценографско квадриенале PQ2019 – KONGLOMERAT поVRвай в театъра! Посетителите на събитието ще имат възможност да преоткрият театъра през „очите“ на виртуалната реалност. Изложбата ще предложи на всички нов тип изживяване, чрез усещането да си „във“ спектакъла, между актьорите на сцената, в досег с театралната предметност.

Софийският театрален салон ще завърши с дългоочакваната церемония по връчването на наградите ИКАР 2019. И тази година сцената на Народния театър ще се окаже тясна, за да побере творците и техните най-високи постижения за изминалия театрален сезон.

Най-престижните награди за сценични изкуства у нас ще бъдат раздадени за 45-и път и ще отличат творци в 23 категории. Водещи на вечерта ще бъдат очарователните актьори София Бобчева и Александър Кадиев.

Специален гост на наградите ще бъде Лили Иванова, която ще получи извънредния ИКАР за изключителен принос към музиката и културата. С участието си Лили Иванова ще допринесе за подпомагане на Здравния фонд към САБ.