Снежина Петрова с голямата награда от фестивала в Ресен

0
0

Преди дни завърши юбилейното издание на международния театрален фестивал “Актьорът на Европа 2017”.  Тази година престижната награда “Актьор на Европа” бе връчена на Снежина Петрова – актриса и преподавател по актьорско майсторство в Нов български университет – за нейния моноспектакъл “Не аз” по мотиви на текстове от Самуел Бекет.

Театралният фестивал се провежда ежегодно в македонския град Ресен на брега на Преспанското езеро от 7 до 12 юли. Основан е от известния македонски поет, драматург и дипломат Йордан Плевнеш и френския писател Жак Лакариер. Както споделят организаторите, “Актьор на Европа 2017” представя и пази най-високите театрални ценности на съвременния европейски театър и е мост за духовно сближаване. Тази година сред наградените спектакли и творци са още изпълнения от Македония, Сърбия, Косово, Франция и Румъния. Големият приз за спектакъл спечели Центърът за театър на Прищина, Косово с постановката “Анонимос Венис” по текст на Джузепе Берто.

Сред журито, което оцени нашата талантлива актриса, са: Мето Йовановски, доц. Лиляна Плевнеш, доц. Гоце Ристовски и Мартин Кочовски.

В последните години акцент на фестивала са родните театрали и представления. Да припомним, че сред другите наградени с престижните награди са представленията “Всичко на масата” – моноспектакъл на Васил Дуев – и “Нирвана” от Константин Илиев на Театрална работилница “Сфумато”. Наградата “Актьор на Европа” са получили и актьорите Касиел Ноа Ашер и Анастас Попдимитров.

Снежина Петрова е една от най-успешните български театрални и филмови актриси. С характерните си и емблематични роли в представления в най-големите театри у нас тя печели зрителите и остава дълбоко в съзнанието на публиката, През 1994 година завършва НАТФИЗ “Кръстю Сарафов” със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в експерименталния клас на Маргарита Младенова, Иван Добчев и Георги Дюлгеров . По-късно прави специализация по актьорско майсторство при Кшищоф Зануси и по съвременни танцови техники при Робърт Таниън. От 2005 година е асистент на Цветана Манева и преподавател по актьорско майсторство в департамент „Театър“ на Нов български университет.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here