Снежина Петрова и Десислава Шпатова с нов съвместен проект

0
0

С разработването на настоящия проект Десислава Шпатова и Снежина Петрова се завръщат в сферата на независимия театър. Те влагат целия си придобит опит и позиции за утвърждаване на неговите важни социални и образователни функции, които държавният театър не може да провежда. В допълнение дават и територия за дебют на млади артисти – на тези, които завършват висшето си образование и нямат перспективи за приложението му освен в сферата на свободния театър.

Снежина Петрова в ролята на ЖанаПиесата на Дoрота Масловска „ДВАМА БЕДНИ РУМЪНЦИ, ГОВОРЕЩИ ПОЛСКИ“ е постмодерен драматургичен текст за антиутопичното осъзнаване на съвременния свят. Това е първата пиеса на полската авторка, написана през 2006 г. За по-малко от десет години пиесата добива международна публичност и става програмен текст за различни социално ангажирани театрални общности.

„Двама бедни румънци, говорещи полски“ описва опита на двама наркоманизирани младежи да се завърнат в града, в нормалния живот, в семейството. Те са се загубили, играейки играта на фиктивни самоличности – купон с маски под девиз „Боклук, смрад и болести“, акция под надслов: „Румъния! Аз съм румънец!“. Пътуването им се превръща в материализация на вътрешния им разпад. Пътувайки, те се срещат с все по-демонизирани образи от реалността – шизофренен клошар, маргинализирана барманка, алкохолизирана съпруга, апатичен полицай.

Дорота Масловска

Това е най-мрачното и май най-сериозното нещо, което съм писала, макар и смешно. Разказва за двама младежи, нахлуващи в колите на шофьорите с твърдението, че са много бедни румънци, които говорят полски. Първата част на текста е за техния амок и бълнуване, а втората – за внезапното им пробуждане някъде в централна Полша, внезапна самота, отчужденост и зараждаща се битка на психики на живот и смърт“, споделя авторът на пиесата Дoрота Масловска.

Десислава Шпатова вече е поставяла на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ американската пиеса „Ангели в Америка“ и полската пиеса „Всичко ни е наред“, чиято тема е Европа, бедността и новите граници. В същия период Снежина Петрова участва в два немски проекта на TARTProductions със социален и политически фокус:  „Машината Хамлет“ на Х.Мюлер, реж. Ойстершулте, както и моноспектакълът „Fuck you EU.RO.PA“ на Есиненку, реж. Йохана Нидермюлер, за който получава награда за най-добра немскоезична актриса.

Премиерните спектакли са на 12-ти и 26-ти ноември 2015 г. от 19.00 на сцената на ТР „СФУМАТО“.

Творчески екип:

Режисьор: Десислава Шпатова
Сценографи и костюми: Николета Алексиева
Участват завършили и настоящи студенти на програма „Театър“ в Нов български университет: Емануил Костадинов, Мартина Апостолова, Диана Спасова, Велислав Павлов, Симеон Гълъбов, Катерина Златарова, Митко Якимов, Росица Караджова