След Булгаков идва ред на Бекет на 15 март в Yalta Art Room

0
0
Боян Крачолов, фотограф - Константин Вълков
Боян Крачолов, фотограф - Константин Вълков

Един от най-сложните текстове в световната драматургия – “Не Аз” на Самюел Бекет ще се срещне скоро с родната публика, а виновните затова са екип от млади артисти. Премиерата ще бъде в YALTA ART ROOM на 15.03.2022г. от 19,30ч.

Режисьор на спектакъла е Боян Крачолов, който за пореден път се доверява на актрисата Симона Здравкова (“Мишеловката” – ТР „Сфумато“) и на актьора Димитър Крумов (“Това не е Хамлет”) в главните роли.  Техническото оформление е на Георги Атанасов.

Боян Крачолов се обръща към текста на Бекет като докторант в катедра “Драматичен театър” на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Заглавието на дисертационния му труд е “Аристотеловите театрални кодове в “нетеатралната” драматургия на Самюел Бекет”, с науч. р-л проф. Атанас Атанасов.

Самюел Бекет е автор, който е попадал под режисурата на едни от най-големите български театрали – “В очакване на Годо” – реж. Димитър Гочев “Дойчес театър”, “Не Аз” – реж. Иван Добчев – ТР “Сфумато”, “В очакване на Годо” – реж. Деян Донков, Театър “Азарян”.

Съвремието ни все повече принуждава човешкото същество да се изправи срещу нищото. Не да се опита да наложи собственото си (краткотрайно) присъствие, не да се опита да го изпълни с безсмислени думи, не да се опита да си го обясни, като си го преведе към познати термини, а да се осмели да погледне в него. И единствено в настъпилата тишина може да успее да изрече някаква истина за себе си. В англоговорящия театрален свят съществува едно особено поверие. То гласи, че нощем на сцената трябва да се оставя светната лампа, за да може призракът, който е „разпределен“ в театъра (тъй като всеки театър си има и собствен призрак) също да получи възможност за изява. Зачудихме се ние какви ли биха били тези „призрачни“ представления. И решихме да оставим една светната лампа на сцената, за да видим дали някой ще дойде…“ – споделя режисьорът Боян Крачолов.

*Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи 2021 г.“

Представлението е вдъхновено от ателие по Самюъл Бекет, проведено по проект „BECKETT-‘22”, финансиран от Национален фонд „Култура”, програма “Творчески инициативи” и с партньорството на Studio Balkanji.

Творчески екип:

Симона Здравкова, актриса

Симона Здравкова завършва „Актьорство за драматичен театър” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Иван Добчев през 2019 г. Участва в “Мишеловката” на ТР „Сфумато“ и „Двама в Делириум” в YALTA ART ROOM. През 2021 г. успешно защитава магистърската си теза в специалност „Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии” в НАТФИЗ.

Димитър Крумов, актьор

Димитър Крумов завършва „Актьорство за драматичен театър” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Иван Добчев през 2016г. Взима участие в „Арабска нощ” на  ТР „Сфумато“, Програма „Ноев ковчег – Луда трева” и  „Това Не е Хамлет” пак там, „Невидимите градове” – спектакъл на сдружение „Конклав” и Творчески колектив „Съпромат” и др. Награждаван е с АСКЕЕР 2017 за Изгряваща звезда заедно с режисьора.

Боян Крачолов, режисьор

Боян Крачолов защитава бакалавърска степен по специалност „Режисура за Драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и магистърска по специалност „Философия“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Понастоящем е докторант в НАТФИЗ, катедра „Драматичен театър“. Има интереси в областа на драматургията и литературата – към момента в Младежки театър „Николай Бинев“ се играе пиесата му „Монетата“, а през 2017 излиза дебютната му книга с кратки прози – „Църква от сънища“, от издателство „Ерго“. Сред представленията му са „Невидимите градове“ – номинация ИКАР 2022 за сценография, „Монетата“, „Мишеловката“, „Това НЕ Е Хамлет“ – награда АСКЕЕР 2017 и др.