След 17 години театър „Сълза и смях“ отново има собствена трупа

0
0

Нов драматичен театър „Сълза и смях“ е приемник на името на най-старата професионална столична театрална трупа, създадена през 1892 г., 12 години преди основаването на Народния театър. От създаването си до днес на сцената на „Сълза и смях“ са представяни стотици пиеси както от българската, така и от световната класика. Оттам са започнали творческия си път едни от имената, митове в българската режисура и актьорско майсторство, от легендарното поколение от времето на родоначалниците на българския театър до съвременните театрални асове .

Вельо Горанов
Вельо Горанов

От 1998 г. театър „Сълза и смях“ няма собствена трупа. Днес това става възможно чрез спечелени средства по европейски проект, благодарение на програма към Държавната агенция по заетостта. Предстои кандидатстване по Националната програма „Мелпомена”, изтъкна художественият директор на театъра Вельо Горанов. Той отчете и подкрепата, която е получил от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, както и от Столична община.

Днес, след 17 години, в постоянния артистичен състав са включени петима мимове и петима „говорещи” актьори, начело с Николай Тодоров, познат от филма „Дякон Левски” и до неотдавна – от постановки на независимия Арт театър.

Големият актьор и мим Вельо Горанов ще посрещне на сцената своята 70-годишнина с 3 спектакъла. Единият от тях той възстановява в момента – своя пантомимен опус „Един мим разказва”. „Великият инквизитор” по Достоевски е другият спектакъл, а „Последният запис на Крап” на Бекет, под режисурата на Борис Радев, е с премиера на 29 и 30 ноември. Горанов репетира с трупата си и „Швейк”. Добрият войник ще се появи в пантомимен вариант през януари. В списъка с тяхната собствена продукция остават комедиите „Паника в хотела” и „Тарикати ООД”, но театърът ще запази и структурата си на открита сцена, приемаща до 45 външни представления месечно, в повечето от които се изявяват театрали като Мариус Куркински, Асен Блатечки, Мария Статулова, Христо Гърбов.

На 27 октомври театър „Сълза и смях“ ще бъде официално осветен.