„Слава“ за Флорънс Дженкинс – певицата, която не може да пее

0
0

Пловдив е вдъхновение. Открива ме в галериите, парковете, между старите къщи, в антиквариатите. В Пловдив може да откриеш от всичко по много. Или по-скоро достатъчно. В графата с трудно откриваеми неща бих поставила единствено билети за постановките на Драматичния театър дни преди обявените дати. Но имах късметлийски ден с перфектен завършек в Камерната зала на театъра.

„СЛАВА“ е спектакъл на Стайко Мурджев и премиерата се състоя в самото начало на сезона. Питър Куилтър пише пиеса за Флоранс Фостър Дженкинс. Историята по действителен случай е толкова истинска, че чак не ти се вярва как е възможна…

Флорънс (Ивана Папазова) е като мнозина от нас – не може да пеем, а ужасно много й се иска. Но за разлика от пеещите под душа, тя се осмелява да го прави пред многобройна публика. Нейната самоувереност, солидно наследено богатство и неконтролируем глас й проправят път до световния концертен комплекс „Карнеги Хол“.

Този абсурд, облечен в разкоша на богатите, препуска динамично и съблазнява публиката с хумора си. Замесени в него са пианистът Козме (Димитър Банчев), гаджето на Флорънс Сейнт Клер (Атанас Атанасов) и приятелката Дороти (Мариана Йотова). Когато видиш ексцентризма и енергията, с която всички те са заживяли около Флоранс разбираш, че си попаднал в свят отделен няколко педи над земята, а това със сигурност ще ти хареса.

„Слава“ може да те доведе до носталгия за мястото, където би искал да се озовеш, ако имаш смелост. Вместо съжаление, по пътя на болните амбиции откриваш вдъхновение, което само истинският артист е способен да ти донесе. Защото, макар че не може да пее – Флорънс все пак е пяла и е правила това, което обича с цялото си сърце. Разбира се, тя става и обект на подигравки, към които реагира презрително, но всъщност я нараняват дълбоко.

С каквито и думи да се опитаме да облечем историята на певицата, която не можеше да пее… Флорънс ще остане в историята! А ти?

Гледайте „СЛАВА“ в Драматичен театър Пловдив на 20 декември!

Превод: Маргита Гошева
Режисьор: Стайко Мурджев
Сценография и костюми: Петя Боюкова
Музика: Петър Дундаков
С: Ивана Папазова, Димитър Банчев, Атанас Атанасов, Мариана Йотова, Боряна Братоева, Елена Кабасакалова