„Сладка смърт“ с премиера на сцената на театър „Възраждане“

0
0

Премиерата на „Сладка смърт“ е на 20 Юни от 19:00ч. в театър „Възраждане“. В спектакъла участват младите актьори – Румен Драганов и Петър Петров, режисьор е дебютантът Димитър Илиев, а сценографията е поверена на номинираната за Аскеер 2019 – Елис Вели.

Поет и алкохолик  с обща емигрантска съдба попадат в трагикомични ситуации с черно чувство за хумор. Спектакълът представя живота на двама емигранти, които се опитват да надхитрят системата на една чужда страна, та дори и самата смърт. Пътят е един единствен – да пропътуват разстоянието от Германия до Хърватия не къде да е, а в ковчег. Двамата се опитват да сбъднат мечтата за бленуван и спокоен живот в собствената си родина, но са поставени на ръба на провала. Това е история за „Балканския човек“, за който малкото не може да бъде достатъчно.

ЦИНЦО и МАРИНКО са двама гастарбайтери, работещи в Мюнхен. Поради мизерията,  нищетата и страха, в който те са принудени да живеят и работят,  Цинцо решава да измисли гениален план, като инсценира смъртта си и пропътува пътя от Мюнхен до Хърватия, затворен в ковчег. Неговата идея е, след като „умре“, Германия да отпусне пенсия по смърт на жена му (като вдовица), която е в Загреб.

Критичен  момент  в идеята на Цинцо настъпва, когато поръчаният ковчег,  пристигайки в квартирата му, се оказва къс и тесен. Маринко- самотен алкохолик, страдащ от епилепсия, е единственият приятел на Цинцо и само той знае за неговия замисъл. Маринко е поставен пред тежката дилема  да остане сам завинаги в непозната страна без приятел или да се отдаде на изпълнението на плана. Но комичният обрат на събитията ни отвежда до момента, в който Маринко разбира, че е станала огромна грешка и въпросният ковчег няма да пътува за Хърватия, а за Турция.  Оказва се, че към Хърватия пътува друг ковчег с друг мъртвец, заради объркване от страна на погребалната агенция. Жената на Цинцо е на път да посрещне мъртвец на име Абдул. Гробарите вече пристигат в квартирата и изнасят ковчега…

Смятам, че темата, върху която сме се спрeли, и заради която искаме да осъществим нашето представление, е актуална и засяга съвремието ни. А именно – емиграцията и гастарбайтерите. Тези теми остават незаслужено в сянката на театъра и се развиват предимно в киното. Действието на пиесата отвежда в Германия – една от най-желаните дестинации за търсене на работа. Героите в представлението ни попадат в комични ситуации, в които всеки зрител би се припознал. – споделя Димитър Илиев. 

Повече за режисьора – Димитър Илиев:

Димитър Илиев завършва НАТФИЗ Кр. Сарафов в класа на проф. Маргарита Младенова със специалност Актьорско майсторство за драматичен театър. Още от първи курс играе на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, Театрална работилница „Сфумато“,  Младежки театър „Николай Бинев“. Участва в дипломни спектакли, като сред най-забележителните му роли са Боркин в „Иванов“ от А. П. Чехов с режисьор Деан Ангелов, Хосе-Аркадио Буендия в „За любовта и други демони“ с режисьор Маргарита Младенова и др.  Своя режисьорски дебют прави на сцената на театър „Възраждане“ с представлението „Сладка смърт“.

„Сладка смърт“ по Мате Матишич

Постановка: Димитър Илиев

Сценография и костюми: Елис Вели

Участват: Румен Драганов и Петър Петров

Музика: Радослав Шуранов и Стефан Филипов