Силен старт за ДТ „Гео Милев” – Стара Загора

0
0

С ударно представление започва новата година и Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора. На сцената му ще можем да видим „Цар последен” на 13 януари от 19 ч. на Голяма сцена. Постановката е една от най-мащабните проекти, реализирани на театрална сцена в града.

Пиесата се поставя за първи път, а неин автор е Райна Томова. Исторически консултант на текста е проф. Николай Овчаров. Режисьор на постановката е Йосиф Сърчаджиев, сценография и костюми – Мария Диманова, а музиката е на Георги Генов.

Представлението ще ни отведе до тъмния XIV век – най-трагичният в историята на българите. Постановката се обръща към нас, наследниците, в един личен разговор за забравени от мнозина нравствени категории като любов към Родината, чест, достойнство, жертвоготовност. Чрез живота и делото на последния български цар Иван Шишман то се обръща и към съвременните ни властници, за да им напомни какво означава да се поеме отговорност за държавата в тежки времена и как се върви, държейки високо факела на чистата съвест, смелостта на решенията, силата да отдадеш в жертва най-скъпите си хора и готовността сам да се пожертваш.

Димитър Живков

В образа на Иван Шишман влиза актьорът Димитър Живков, носител на наградата „Аскеер” за „Изгряваща звезда“. На сцената ще видим още Иван Калошев, Светослава Иванова, Елена Азалова, Мария Пенчева, Весела Петрова, Светла Тодорова, Ивалин Димитров,  Стефан Делев, Цветомир Черкезов, Тодор Тодоров, Велин Величков, Христофор Недков, Жоро Райчев, Илчо Димитров, Стефан Борисов, Димитър Митев, Георги Райчев, Ивелин Керанов, Миленка Сотирова, Диана Найденова, Мария Енева, Галя Александрова, както и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур”, ученици и деца. В спектакъла се включва и целият творчески и технически състав на театъра.

Следващите дати, когато ще се играе „Цар последен“, са 16 и 25 януари. На добър час!

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here