Шоуто трябва да продължи – гафове на сцената

1
0

Всеки обича театъра по свой начин, всеки изпитва различни емоции, докато го гледа. Тъкмо в това се крие завладяващата мощ на това изкуство. Всяко представление, макар и изпълнявано от едни и същи актьори с едни и същи реплики, е различно само по себе си. Това е така благодарение на публиката и нейната синергия с актьорите и случващото се на сцената. Има обаче един фактор, който може да направи едно представление незабравимо и посвоему чаровно. Става въпрос за онези малки недоразумения, които се случват на сцената и са толкова симпатични, че винаги добавят щипка любов към спектакъла. Всеки артист преминава през гилотината на гафовете, но малцина овладяват грешките и ги правят почти неосезаеми.

Много често проблемите на сцената идват с реквизита – облеклото, аксесоарите, предметите, с които си служат актьорите. Значи, не стига, че трябва да внимават с репликите, но и да се надяват, че джаджата, с която си имат работа, няма всеки момент да се разпадне или да се счупи и да провали сцената.

Декорът и сценографията на едно представление са основни фактори за неговото въздействие върху публиката. Те са като допълнителен участник в цялото действие – актьорите си взаимодействат с тях, затова правилното им функциониране е много важно. Ако нещо от декора не проработи в ключов момент, се получава нещо такова:

Най-големите източници на гафове на сцената си остават главните действащи лица – актьорите. Сигурна съм, че поне веднъж сте ставали свидетели на нечий лапсус, забравена реплика или, не дай си Боже, падане, a.k.a сгромолясване. След подобни недоразумения на мен лично винаги ми е много интересно как актьорите ще ги замаскират или отиграят. Ето как се справят със ситуацията в едно представление на миналогодишния фестивал в Единбург ( за тазгодишното му издание си имаме наш представител там и ще ви информираме от първа ръка за такива и не толкова такива случки 🙂 )

Така е, в изкуството не може без гафове. Важното е, когато нещо се обърка, шоуто да продължи 😉

Comments are closed.