Шекспировият интерпретатор Айра Олдридж

0
0

Поглеждаме назад. Връщаме се в миналото, което е пропито с тайни и история. Част от нея- трагична, друга- славна, героична и непроменяща се. Част от историята на света е свързана с робството. Борбата с него може и да е спечелена, но борбата с границите на собствения ни разум е непрестанна.

Ще Ви запозная с един актьор, човек, който успява да изпревари времето си, да изпълни желанието си и да се противопостави на ограниченията. Неговото име е Айра Олдридж.

Той е първият чернокож актьор, който играе ролята на Отело в едноименната Шекспирова пиеса. Айра е роден на 24 юли 1807 година в Ню Йорк.

Айра Олдридж е син на Лурона и Даниел Олдридж. Страстта му по театъра идва, гледайки пиесите от балкона на театър „Парк” в Ню Йорк.  Актьорската си кариера започва в началото на 1820 година в „Африканския горски театър”, известен като Африканския театър.  Но след като се сблъсква с дискриминацията, той решава да потърси щастието си на друго място, защото разбира, че Америка не е гостоприемно място за него. Докато в Америка робството все още е огромен проблем, заради който ще избухне дори гражданска война, в Обединеното кралство търговията с роби е обявена за незаконна, а премахването на робството от британските колонии е на път да изчезне. Индустриалната революция е започнала, като се изграждат все повече театри. Всички тези предпоставки са причина за избора на Олдридж и по-голямата възможност за реализацията на един чернокож актьор.

Негов дом става Обединеното кралство, където мигрира и прави своя дебют. В Англия той участва в много пиеси и става известен актьор. През годините Олбридж играе главната роля в пиесата „Бунтът на Суринам” в Ороноко в театър „Кобург”. Именно с тази роля той прави европейския си дебют, което го прави първият афроамерикански актьор играл на професионалната сцена. Но една роля не може да даде начало на кариерата му и то в страна като Англия, в частност Лондон. Той прави турне в Обединеното кралство и  играе някои от главните роли в Шекспирови творби като „Макбет“, „Отело“, „Ричард III“ и „Крал Лир“.

1833 година е повратна в неговата кариера. В Лондон по заместване на наскоро починалия актьор Едмунд Кийн, Айра изиграва Отело. Тогава е на едва 26-годишна възраст. От вестник „The Times” наричат Олдридж  „Аfrican Roscius” на името на легендарния римски актьор Quintus Roscius Gallus.

През 1852 година Олдридж отива на първото си европейско турне – в Германия, Прусия и Будапеща. Печели голям успех за изявите си. Едва след пет години Айра вече се изявява на сцената в Санкт Петербург, Русия, където е приеман доста добре.  В Русия и Прусия получава най-големите награди  от държавните глави. Успехите му са неоспорими. В края на 60-те години Олдридж прави последната си голяма обиколка на Обединеното кралство.

Чернокожият актьор печели редица награди, като продължава да играе до края на живота си. Сбъдва голямата си страст и призвание.  Той се изказва пламенно и твърдо срещу робството, благодарение на което допринася  за премахването на някои клаузи от смъртното наказание. В част от изявите си дори включва песни за свободата. Можем да кажем, че въпреки емиграцията му от САЩ, неговата борба за свобода и равенство към чернокожите продължава.

С увеличаването на славата на актьора, той започва да играе все по-главни роли в пиеси като „The Castle Spectre” и „Катинаря”. Неговият талант е неоспорим. Сред ролите, в които участва, са образите на бели европейци, които изиграва с лекота, с подходящ грим, перука и костюм.  Примери за такива роли са „Капитан Дирк Хатерик”, „Бертман”, главната роля в Шекспировия „Ричард III” и жестокият лихвар във „Венецианският търговец”.

Айра създава и семейство – съпруга и две деца, едно от които по-късно ще стане известен оперен певец. На 60-годишна възраст на 7 август 1867 година в Лодз, Полша Айра Олдридж умира, докато прави едно от турнетата си.

Едно от нещата, с които актьорът става известен  е интерпретациите си на Шекспировите трагедии на европейската сцена през 19 век. Удостоен е с бронзови плочи на „Shakespeare Memorial Theater” в Стантфорд. Той е единственият актьор от афроамерикански произход от английската сцена, удостоен с такава награда.

Айра Олдридж несъмнено дава много от таланта си на света, но и ни дава пример за сила на духа. След неговите успехи много актьори разглеждат Олдридж като вдъхновяващ модел. Той разчупва предразсъдъците и успява да изпревари времето си. Кара ни да се замислим и да преосмислим нещата, защото промяната се крие дълбоко в нас. Тя не е във времето, мястото или събитието.

 Снимка:  Cliff