Шекспир е жив!

0
0

Да, точно така, Шекспир е жив! Оживява в изложба на сценографски проекти и костюми от български постановки на Шекспир, както и в програма от театрални пърформанси и дискусии. Куратори са Петър Митев и Ханна Шварц, а дискусиите ще води проф. д.и.н. Камелия Николова.

„Подготовката е сложна работа с толкова участници, костюми, рисунки, фотографии от спектаклите и пърформанси. Имаме много ограничено време за приемане и редене, но ще бъде супер. Заповядайте!“, споделя пред екипа ни Ханна Шварц за вълненията си около организацията. 

Изложбата „Отражения“ е част от глобалната програма „Шекспир е жив“, а  организатори на проекта са Британски съвет, Секция „Сценография“ на СБХ, НХГ, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, Институт за изследване на изкуствата при БАН, Британско посолство. Подкрепят ги и Офая ООД в сътрудничество с български театри и независими трупи.

„Отражения“ включва елементи от театрални спектакли на Валерия Вълчева и Марий Росен, Столичен куклен театър, Драматичен театър – Русе, Драматичен театър – Пловдив и Театър “София”. Участие обаче ще вземат и сценографи от различни поколения: Васил Абаджиев, Венелин Шурелов, Весела Статкова, Даниела О. Ляхова, Елена Иванова, Елена Камбурова, Елица Георгиева, Емелияна Андонова –Тотева, Енчо Аврамов, Иван Карев, Марина Райчинова, Мария Диманова, Мира Каланова, Младен Младенов, Николина Костова-Богданова, Огняна Серафимова, Петър Митев, Петя Стойкова, Рин Ямамура, Светослав Кокалов, Силва Бъчварова, Стефан Попов, Теодора Лазарова, Юлиан Табаков, Юлиана Войкова – Найман и др. А ето и програмата:

Откриването на тази магия ще се случи на 19 април 2016 г. от 18:00ч. в Националната галерия с вход свободен. Последният ден, в който ще имате възможност да посетите изложбата, ще е 28 април 2016 г.

По повод честването на 400 години от смъртта на Уилям Шекспир, които отбелязваме тази година, партньорите на програмата Софийска филхармония; СУ „Кл. Охридски“, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, Къща за литература и превод, 1 АЕГ, 1 ЧЕАГ „У. Шекспир“, издателствата „Колибри“, „Сиела“, Изток-запад“, Сатиричен театър са подготвили и още събития, които може да разгледате тукБритански съвет обединява и структурира всички събития по повод честването.

Ако и Вие искате да сте част от това отбелязване на 400 години от смъртта на Уилям Шекспир, Британски съвет и благотворителната организация Voluntary Service Overseas (VSO) Ви канят да използваме силата на Шекспировото творчество, за да помогнем за по-добро бъдеще на децата по света. Можете да се включите и онлайн като споделите любимия си цитат от Шекспир с хаштаг #PlayYourPart и @bgBritish в Туитър или изиграете своята роля във видео.

Светът е Шекспир, Шекспир е светът! 🙂

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here