Сенките оживяват

0
0

Светът на сенките винаги е бил мистериозен, вълнуващ и дори малко страшен. Полумракът, пълен със своите загадки, гъделичка човешките сетива и ги изостря до край. В този тайнствен и сякаш безграничен свят се ражда едно изкуство, което прави красота от мрака и неговите силуети.

Театър на сенките е наричан „най-ранното екранно шоу”.  Преди 1500 години  в Китай внезапна смърт отнела любимата съпруга на императора и той потънал в дълбока тъга. Затова неговите придворни измислили как да върнат радостта му, макар и за малко. Нарисували профила на починалата императ­рица на парче плат, оцветили го и прик­репили тънки пръчици към ръцете и краката. Вечерта силуетът бил пред­с­тавен пред императора. На екрана от бяло платно, зад което били пос­тавени запалени свещи, се появил силуетът на любимата съп­руга. Не само се появила, но и се д­вижила. Имераторът видял любимия образ, развълнувал се, но и много се впечат­лил. Вероятно идеята е била успешна, защото театърът на сенките съществува и до днес.

Най-архаичната форма на този вид театър представлявала игра на сенки,  произлизащи от жестовете на ръцете. После тънките полупрозрачни силуети започнали да се изрязват от кожа, куклите да се управляват с пръчици и накрая се появили и различните типажи. Докато сенките минавали по екрана, зрителите чували историята на това, което се случвало. Основ­ните теми на дейс­т­вията и събитията в спек­так­лите обик­новено се черпели от популярни романи, приказки, легенди и народни песни, които са интересни и раз­бираеми за всички.

„Карагьозис“ и неговият кукловод

От Китай през Индия до Мароко, този вид театър бързо се превърнал в любимо изкуство на източните култури. В Европа пристига на Балканите по времето, когато те са били част от Османската империя. Но за разлика от богатия репертоар на изток, тук театърът на сенките се свързва с чудатия герой Карагьоз (от турски „черноок”) или Карагьозис и неговите истории. В Гърция персонажът Карагьозис представлявал един вид народен герой, олицетворение на бедния, измъчен, но хитър грък, по времето на османското владичество (напомня на нашия Хитър Петър).

С течение на времето това изкуство се развива и придобива всякакви форми и змерения. До наши дни са запазени повече 300 пиеси, изиграни от хора, кукли и кукловоди или просто с жестовете на ръцете. Днес тази магия отново оживява, по силна от всякога. За това спомагат актьорите акробати от “FIREFLIES”. Едва ли има някой, който да не е изгледал поне едно от техните уникални представления в интернет. Те са украинци и за пръв път се показват пред света в шоуто за таланти на Украйна. Там печелят не само симпатиите на журито, но и на широката публика в интернет. Съвременният театър на сенките и танца “FIREFLIES” ни пренася в света на приказките чрез безтегловни силуети, които съзнанието ти не побира, как може на живо да създават такива вълшебства.

Най-хубавото е, че това вълшебство ще можем да видим и ние, тук в България, на живо, на 4 април в НДК. Трупата ни гостува за първи път и всички ние очакваме вземащо ума представление. Билетите привършват, така че побързайте, за да можете и вие да се докоснете до това изключително вълнуващо изкуство.