„Секси пране“ – комедия с щастлив край

0
0

Едно от нещата, които никога не правя, освен ако не ме поканят много горещо и лично, е да гледам плоски комедии с пошли шеги. Този жанр тип „Комиците“ ми идва доста в повече. Отправяйки се към залата на новия театър Театро, си мислих, че ще преживея именно това, но все пак отивах на откриването на новата сцена и реших да се прежаля. Седнах в залата и започнах да чакам момента, в който ще съжаля, че съм в средата на реда… Ами, не дойде!

Истината е, че колкото и да не очаквах това, канадската комедия „Секси пране“ ми хареса. Беше забавна, без да е прекалено пошла, имаше от онзи ироничен хумор, поднесен от добри актьори, който наистина те кара да се смееш, и смисъл по-дълбок от „да направим нещо, за да се радват хората“.

Историята на двама съпрузи, прекарали 25 години заедно, оживява пред публиката с пълна сила. И най-симпатичното е, че всеки, който беше с половинаката си в залата, се смееше на различни моменти и леко побутваше човека до него. Може би, защото разпознаваше личните си проблеми в семейния живот.

Алис (съпругата) е 50-годишна неуверена в своите сексапил и красота жена – като повечето семейни дами на нейната възраст. Обвинява се, че е дебела, но повече обвинява мъжа си, който не го признава, а ако го признае, я обижда. Познато, нали? Женска му работа – искаме всичко и веднага, а като го получим, пак сме недоволни. Искаме да ни излъжат в правилния момент, но и да ни кажат истината. „Ами, как да стане“ – се пита всеки мъж! Алис иска и да живее сега, да върне младостта и страстта, която са имали с Хенри (съпругът й).

Хенри пък е работещ, но не много успял мъж, който има своите комлекси. Той иска просто спокойствие – да се приебере, дъщеря му да е облечена, а не полугола, жена му да го посрещне с усмивка, а не с мрънкане, да си пусне телевизора и да седне пред него.

Албена Колева и Димитър Бакалов наистина се вписват идеално в тези образи. С лекота поднасят на публиката проблемите на ежедневието, пренесени в бутиков хотел, където търсят изгубената страст, благодарение на книгата „SEX for Dummies“.

Нелепостта на възрастните хора, които искат да са отнови млади и са готови на всичко, е повече от комична… рано или късно повечето от нас ще стигнат до там. Но дали е нужно да се правиш на някой друг, за да си щастлив? Фантазиите, в които си с 20 кг по-слаб и с 20 години по-млад, така или иначе няма да се случат. Струва ли си да разбиваш настоящия си живот, заради тях?

На тези въпроси отговаря „Секси пране“. В него има смисъл, не само шеги, има добра игра, не фалш, има идея, а не е самоцелно. Това прави този спектакъл много повече от масовите комедии, гостуващи из страната. И всеки, който иска да се позабавлява, да бъде леко докоснат от по-тежък смисъл, без да гледа така наречените „сериозни“ постановки, може да се наслади на „Секси пране“ вече в новия Театро.

event_92527

Постановъчен екип:
Сценография: Невена Белева
Пластика: Анна Пампулова
Художник: Явор Калъчев
Режисьор: Димитър Бакалов