Сдружение КЛАС играят благотворително „Сън в лятна нощ“

0
0

Театърът често се явява път за спасение на душата, но понякога лечебната му сила отива и отвъд това. На 22 декември в уютното пространство на I AM STUDIO ще се случи чудото, наречено „Сън в лятна нощ“. Всички средства, събрани от билетите на представлението, ще бъдат дарени на каузата на Лорина Мелева – 20-годишно момиче, което страда от двустранна церебрална пареза и има нужда от операция в Германия.

Зад постановката  на „Сън в лятна нощ“ стои името на Сдружение КЛАС – организацията, която събира група състуденти от НАТФИЗ, искащи да продължат съвместното си развитие и след завършването. След завладяващия „Мизантроп“ на Молиер, те отново посягат към класиката като прекрояват Шекспир по свой вкус. Струва си да се отбележи, че сериозно рамо на проекта дават Националният фонд „Култура” и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, които осигуряват необходимия финансов ресурс.

Юлиян Петров се заема с драматургичния вариант и режисурата. Впечатляващите костюми, както и сценичната среда, са дело на Ралица Тонева. Ето какво споделя режисьорът за своя прочит на пиесата:

„Сън в лятна нощ“ е най-еротичната от всички пиеси на У.Шекспир. Действието ѝ се развива в нощта на Еньовден. Празник, свързван с любовта, цветята, загубата на девствеността.
Това не е случайно, тъй като основното събитие в пиесата е „омагьосването“ на Лизандър и Деметрий. Магията прави така, че те се влюбват в първото нещо което видят. След влюбването се отприщват енергии, които спокойно може да определим като подсъзнателни еротични и дори животински. Мащабът на тези „диви страсти“ заема такъв размер, че превръща света на пиесата в невъзможно място за живеене, където всяко „животно“ е срещу всяко.
Оттук насетне премахването на магията възстановява първоначалните взаимоотношения между героите само привидно. Остават обаче въпросителните.“

I AM STUDIO се намира в един мистично изгледащ безистен на ул. Раковски 149. Билети бихте могли да резервирате на тел. 0898 52 60 42 или на [email protected]. Повече информация за събитието можете да следите тук.