SCRAM! Импровизации в стил Чикаго на живо в София

0
0

Българската професионална трупа за импровизационен театър ШиЗи Про ще бъде домакин на спектаклите на прочутите Джо Бил и Джил Бърнърд в София този септември/октомври 2016 г. като част от първия международен импровизационен фестивал в България.

SCRAM! (в превод от англ. „Разкарай се!“) е напълно импровизирано шоу от двама души, което започва с идея от публиката, която може да бъде от всякакъв характер. С тази идея двамата професионални импровизатори създават шоу, което се състои от отделни или свързани сцени.

Техният собствен почерк в сферата на импровизационния театър се характеризира с три абсолютно различни етюда за двама, които се случват спонтанно. Представлението на Джо Бил и Джил Бърнърд в София ще бъде на английски език, а ШиЗи Про ще подгреят сцената с пърформънс на български език.

Информация за актьорите:

Джо Бил е смятан за един от най-добрите учители по сценична и комедийна импровизация в Америка. За първи път се сблъсква с импровизацията като стил през 1977 г. в Индианаполис, щата Индиана.

Учил е заедно с Дел Клоуз (американски актьор, писател и учител, обучил повечето от най-известните комедианти на късния ХХ в. като Джим Белуши, Бил Мъри, Иън Робъртс) в ImprovOlympic Theater (първата школа по импровизационен театър, Чикаго, 1981 г.) и с Мартин ДеМаат, Майкъл Джелмън, Бърни Салинс и други, преди да завърши The Second City Training Centre, което е най-голямото училище за импровизация и комедия в света. Джо изкарва прехраната си като комедиант, обикалящ цялата страна.

През 1990 г., когато  страстта му към импровизациите е в разгара си, все повече и повече учители от Центъра за сценични изкуства в Чикаго, Илинойс започват живо да се интересуват от импровизациите на сцена, като техен напътственик е артистичният директор на театъра Мик Нейпиър.

Джо Бил участва, обучава, режисира и обновява структурата на импровизационния театър благодарение на многобройните успешни групи и развива формата The Bat. Джо преподава и/или участва във всеки голям импровизационен фестивал в САЩ.
Сега той преподава и организира курсове в iO Chicago, съдружник е на Импровизационния фестивал в Чикаго и е артистичен консултант на редица импровизационни и сатирични театри из САЩ и Канада.

Джил Бърнард работи с ComedySportz-Twin Cities от 1993 г. насам и е учредителен член на ОГРОМНИЯ театър в Минеаполис, Минесота.

Нейният импровизационен моноспектакъл „Drum Machine“ е представян на над 40 импровизационни фестивала.Тя е преподавала и играла в Норвегия, Австралия, Канада, Англия, Аржентина, Колумбия, Перу, Италия, Холандия, Испания, Португалия, Германия, в над 35 от щатите (САЩ), както и в епизод от предаването “MADE” на MTV.

Артистичен съдружник на Импровизационния фестивал в Чикаго, тя е учила в Център за сценични изкуства в Чикаго, Илинойс, ImprovOlympic Театър, Център за сценични изкуства в Минеаполис, Минесота и други организации и е носител на:

  • наградата на посланика на Avery Schreiber от Фестивала за импровизации в Чикаго, 2005 г.
  • наградата за най-добро самостоятелно шоу от Фестивала за импровизации в Маями, 2007 г.

Drum Machine е енергичен мюзикъл без сценарий, включващ множество характери в сцени, монолози и песни, под звуците на електронен ритъм или съвместно с музикант. Шоуто започва с кратко интервю на зрител от публиката, след което Бърнард създава мюзикъл, който се засяга детайли от интервюто или исторически период, зададен от публиката.

scram
Кога? – 29 и 30 септември и 1 октомври в 20:00 ч.
Къде? – Славянска беседа, ул. „Г. С. Раковски“ 127.
Цена? – 15 лв (Билети може да закупите от касата на театър „Сълза и смях“ или от сайта на театъра)

Посещението на Джо Бил и Джил Бърнърд в София е осигурено със съдействието на Посолството на САЩ в България и Фондация „Арт Офис“

Подробна информация за програмата може да откриете тук.