Създателят на „театъра на сетивата“ пристига у нас през септември

0
0

Енрике Варгас – бащата на „театъра на сетивата“ пристига от Колумбия по покана на „Театър на сетивата София”, за да вдъхнови работата по последния им спектакъл CREAtorium – лабиринт в лабиринта. Ще имаме възможността да станем част от провокативното изкуство през септември и октомври в НДК.

На 20-ти септември всеки, който желае, ще има възможността да се срещне лично с Енрике Варгас на среща-разговор в Литературен клуб „Перото”. Началото е в 15:00 часа, а входът е свободен. Организаторите са предвидили и тридневен  уъркшоп (21-23 септември), представящ разработвания от Варгас уникален поетично-театрален език.

Енрике ВаргасЕнрике Варгас е колумбийски драматург, режисьор и антрополог. Създава  „Театъра на сетивния лабиринт” и неговият поетичен театрален език оказва огромно влияние върху съвременното изкуство. Роден е през 1940 г. и започва необикновения си път в изкуството още като дете, когато измисля ритуали и игри в подобните на лабиринт кафеени плантации на Андите. По-късно изучава драматургия, актьорско майсторство и режисура в Богота, както и антропология в Мичиган, САЩ.

Като резултат от иновативните си изследвания в областта на театралния език, Варгас създава впечатляващи творби, преплитащи игрите, ритуалите и митовете на колумбийска Амазония и нейните древни шамански традиции. Бил е драматург и режисьор в един от най-влиятелните експериментални театри в света – „La Mama” в Ню Йорк

През 1993 г. става основател и артистичен директор на Teatro de los Sentidos (Театър на сетивата) в Барселона. В трупата участват артисти и изследователи от различни дисциплини, обединени от иновативните си търсения. Енрике Варгас разработва философия за езика на сетивата и поетиката на играта. Създател е на театрални творби с голямо международно влияние, между които: трилогията „Под знака на лабиринта“, „Нишката на Ариадна“, „Ехото на сянката“, „Ферментация“, „Кратки упражнения по добро умиране“ и др. Носител е на множество престижни театрални награди, както и на награда на ЮНЕСКО за театрални изследвания.

Варгас пренася древните шамански традиции в съвременното изкуство. Близо 80-годишният колумбиец пътува и води лично обучения много рядко. Затова срещата с него на родна земя е изключително събитие и възможност да се докоснем до неговото изкуство.

 

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here