Създателят на SPAM Studios Ана Батева представя България на Вахтангов фестивал за театрални мениджъри в Москва

0
0

Два моноспектакъла, Стоян Радев, международна работилница за режисьори –  част от програмата за 2020-та на независимата театрална организация

След четири участия на международни фестивали и три награди (две за режисура и една за най-добро представление), както и номинация “Аскеер” 2019 за водеща женска роля на Василена Винченцо, спектакълът „Кокошка” продължава да пълни зала Underground в Театрална Работилница „СФУМАТО“.

Eкипът на SPAM Studios не спира своя път, като на 7ми декември инициаторът и основател на организацията – Ана Батева, ще вземе участие на Вахтангов Театрален фестивал за театрални мениджъри в Москва, по покана на организаторите на фестивала. На престижния форум в рамките на 45 минути тя ще представи SPAM Studios, неговото създаване, успехите, както и всички препятствия, свързани със създаването и развитието на една независима театрална компания в България. Такова участие е от изключително значение за развитието на SPAM Studios, защото съществуват възможности за потенциални бъдещи партньорства и разширяване на кръга от публики.

Освен това SPAM Studios  подготвя нови проекти, като повечето от тях са предвидени за 2020 и дори 2021-а. Първият от тях предстои да се случи в Македония, където съвсем скоро започва работата по моноспектакъла „Мечтата на Наташа” от Ярослава Пулинович. Ключовата роля е поверена на актрисата Елизабета Стефановска, възпитаничка на НАТФИЗ, завършила в класа на проф. Пламен Марков през 2005г.

Във втория бъдещ проект на SPAM Studios участие взема актьорът Стоян Радев, който ще се превъплъти в ролята на Артуро Бандини, алтер егото на автора Джон Фанти от романа „Питай прахта”. Представлението се очаква да бъде в копродукция с Драматичен театър „Рачо Стоянов”, а премиерата е предвидена за месец  юни на Габровска сцена.

2020-та се очаква да завърши с по-мащабна продукция, а именно, кабаре по романа „Москва-Петушки” от Венедикт Ерофеев. Драматичен театър „Рачо Стоянов“ отново е един от замесените партньори, като в случая огромна роля ще изиграе и ИТИ – Македонския театрален институт, с чието съдействие е предвидена международна режисьорска работилница.  В нея участие ще вземат четирима режисьори от Македония, България и Сърбия. В рамките на една седмица те ще работят с трупата на Габровския театър върху кабаретни форми на определени теми. Крайният продукт ще бъде режисиран от Ана Батева и показан пред публика на премиерата на спектакъла.

SPAM Studios е независимо арт сдружение, създадено през 2018-а. То развива дейността си в областта на сценичните изкуства, търсейки съвременен език и нови начини за изява. Инициатор и един от основателите на SPAM Studios е Ана Батева. Тя е родена в Македония, но активно работи като театрален режисьор в България.