Премиера на спектакъла „Разбиване“ от Нийл Лабют

0
0
плакат - Христо Христов
плакат - Христо Христов

След успешно реализираната творческа работилници с Деян Дуковски, SPAM Studios се фокусират върху театрален старт. Надя Панчева, Климентина Фърцова, Владимир Солаков, Мартин Димиев и Теона Димова  – състуденти от класа на Пламен Марков’21  се събират за първи път след завършването си на професионалната сцена. Дебютът на младите артисти в независимия сектор е със заглавие „Разбиване“, а текстът е на американския драматург Нийл Лабют. Премиерата на изградения на документален принцип спектакъл е на 11 април от 19,30ч. в малкото креативно пространство I Am Studio. Проектът е първото представление от едногодишния гранд на SPAM studios.

Знаковата пиеса „Разбиване“ засяга съществени теми, които са актуални и важни. Пиесата се състои от три миниатюри, очертаващи лицата на злото, прикритата жестокост и тоталното отсъствие на човещина и съпричастност. Авторът засилва ужаса от престъпленията, като го рамкира в истории, в които липсва изкупление и катарзис. Всеки монолог е свидетелство за отблъскващия начин, по който убиецът продължава живота си сякаш нищо не е станало. Текстът е интересен и със своята актуалност и заради това, че публиката в залата става свидетел на един оригинален и необичаен подход към драматургията, който ще подложи актьорския състав в крайност от емоции.

“Разбиване” от Нийл Лабют е пиеса-триптих, в която се разгръщат три, независими една от друга, човешки истории, разкриващи баналността на злото в ежедневието ни и механизмите ни на справяне с насилието и жестокостта в нас. Фрагментите са вдъхновени от гръцката митология и евангелието, но познатите архетипи са издигнати до нашето съвремие така че зрителят да се припознае максимално в Мъжът, Жената, Джон и Сю. Историите са изградени на документален принцип, а вътрешните конфликти, които движат действието, са с брутални мащаби, което изгражда един уникален свят на постановката, който се движи между припознаването и шока от това припознаване.“ – добавя Надя Панчева, режисьор на спектакъла.

Едно от многото неща, което обединява екипа, е няколкото дебютанти на независимата сцена. Те не работят за първи път заедно по текста на „Разбиване“, още във втори курс в Академията, Надя среща част от тях с пиесата и образите. Актьорите, които участват в „Разбиване“ са Климентина Фърцова, Владимир Солаков, Мартин Димиев и Теона Димова. Режисьор е Надя Панчева, позната от работата си в НАТФИЗ и ДТ-Казанлък. Сценограф е Ирина Цапрева, а преводът е на Любов Костова. Плакат – Христо Христов.

*Проектът е част от едногодишната програма на SPAM studios, финансирана от Национален фонд „Култура“.

НАДЯ ПАНЧЕВА завършва бакалавър в НАТФИЗ, специалност режисура за драматичен театър в класа на проф. Пламен Марков. Дипломира се с представлението „Едмънт“ от Дейвид Мамет. Участва във „Фестивал на младите“, Ловеч, а заедно с друга млада режисьорка поставят „Балконът“ към програмата на Фестивал-лаборатория „NEDrama”, 2021. През януари излиза първият ѝ самостоятелен режисьорски дебют на професионалната сцена с представлението „Олеана“  от Д. Мамет, Театър „Любомир Кабакчиев“.

  • ВЛАДИМИР СОЛАКОВ също завършва класа на проф. Пламен Марков, випуск 2021. Както колегите си, той участва в дипломното „ЕДМЪНД“ от Дейвид Мамет (реж. Надя Панчева), а тази година зрителите могат да го видят и в ролята на Любен Каравелов във филма „БОТЕВ“ от режисьора Максим Генчев. В „Разбиване“ Влади влиза в ролята на Мъжът, който разкрива тъмните страни на кариерното оцеляване в корпоративния бизнес, както и войната между половете на работното място. Мъжът обаче няма намерение да се предава. Защото “съществува ред, който трябва да се опази” и в това няма нищо лично.
  • ТЕОНА ДИМОВА е родена в Щип (Македония), но завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков (2021). Играе в „Кукли сме ние“ (реж. Елица Йовчева), както и в „Едмънд“ (реж. Надя Панчева) в Театър Натфиз, a наскоро беше и премиера ѝ  на спектакъла „Олеанна“ от Дейвид Мамет. Тя работи в трети проект с този режисьор и е неин първи дебют на независимата сцена. Теона се превъплъщава в ролята на млада жена, която разкрива шокиращите обстоятелства около трагичните си и интимни отношения с гимназиален учител.
  • КЛИМЕНТИНА ФЪРЦОВА завършва актьорско майсторство през 2021 в класа на проф. Пламен Марков. Участва в представления на Театър София, Драматичен театър-Пловдив и НАТФИЗ. Взима участие във филма „Голата истина за група жигули“, както и в сериала „Белези“ по BTV. Смело момиче с добър стар в кариерата и хубави възможности за изява, това е Климентина. Тя ще влезе в ролята на Сю в „РАЗБИВАНЕ“ – мацката, която разбира, че гаджето ѝ е убил хомосексуален мъж в Сентрал Парк.
  • МАРТИН ДЕМИРЕВ  се присъединява малко по-късно към екипа, като Надя споделя, че са работили заедно по ролите на Джери в “Случка в зоопарка” от Едуард Олби и Едмънд в “Едмънд” от Дейвид Мамет, а сега му е поверила задачата да съживи  персонажа на Джон от пиесата “Разбиване”.

Как ще завърши тяхната история? Разберете на 11 и 29 април от 19,30ч.