„Със Снежина Петрова имаме по-голяма цел – въвеждането на предмет „Театрознание“ в училищната програма“

0
0
Когато образованието и културата си подават ръка, се възпитава едно по-морално и духовно развито поколение. Ванеса Гуджова, ученичка от 11 клас в столичното 101 Средно училище „Бачо Киро“ ни разказа за специалните часове, които се залагат в програмата. Tехен ръководител е г-жа Йоланта Бурева. По време на тях учениците се срещат с творци като Стефан Вълдобрев, Снежина Петрова, Лили Гелева, Василена Винченцо, Весела Бабинова, Неда Спасова, които подкрепят начинанието.
Неда Спасова, Весела Иванова (директор), Ванеса Гуджова

„Идеята за проект дойде миналата година и реших да я предложим на г-жа Иванова, която е директор. Започнахме да отправяме покани към творци, за да се срещат с гимназистите. Потърсихме сътрудничество и с НАТФИЗ, където посещаваме театрални постановки на абсолвентите.

С актрисата Лили Гелева

Организираме посещения в столичните театри, но заедно с актрисата Снежина Петрова сме се отправили към по-голяма цел – въвеждането на предмет „Театрознание“ към задължителната ни програма.

Часовете на класовете от горен курс всяка сряда се посещават от актьор, който дискутира различни теми с тях. Един от последните ни проекти, който предстои да се случи следващата седмица, е посветен на постановката „Дебелянов и ангелите“ на Диана Добрева.

На 8-ми май при нас беше актрисата Мария Сотирова, която запозна учениците с работата по спектакъла, а също и с непознатата за широката публика страна на Дебелянов. На 29-ти май ще имаме един по-различен учебен ден – Ден на лиричната поезията, когато очакваме отново наш гост да бъде Стефан Вълдобрев.
Със Снежина Петрова пък проведохме обучение по социален театър, свързан с проекта „Медея“, който е част от програмата на Пловдив за тази година. С Василена Винченцо организираме срещи-разговори след представления с актьорите. Весела Бабинова беше с нас дни след получаването на наградата ИКАР и разказа за пътя на артистите в България.
Василена Винченцо
Това е малка част от събитията, които смятаме, че обединяват културата и образованието и се надяваме да достигнем до по-голям кръг от хора, защото вярваме, че в България липсва духовността в изграждането на младото поколение, а създаването на морал и истински ценности са ключът към промяната.“