Само на 23 и 24 март – един екип ще представи за първи път в света…

0
0

Гергана Димитрова – режисьор, драматург, основател на организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни. Смята, че смисълът на живота е 42 (за който се сеща). Обича дните й да започват със слънце и йога. Обича да обича. Намира думата “бормашина” в българския език за най-странна. Не може без телепортация, телекинеза, телепатия и….телешко варено.

Гергана Димитрова има специална покана за вас:

“Само на 23 и 24 март, само за 50 човека, един прекрасен екип ще представи за първи път в света пиесата на Сабина Стефанова „На тъмно“. Заповядайте!”

Но нека се върнем малко назад…

Срещали ли сте някога приятел на неочаквано място? Ей така, изненадващо и съвсем случайно. 36 маймуни предлага на хората същата ситуация, само че… с пиеси.

Едно освежаващо преживяване – пърформънс-четения на нова драматургия в несценични пространства. Платформата, наречена “ПроТекст”, е първият и най-популярен проект на 36 маймуни, а тази година ще се проведе деветото му издание – “ПроТекст 3×3.”29261228_10216272473383655_2356411288436867072_o

“Целта ни е да срещнем по лек, бърз и атрактивен начин съвременната българска и европейска драматургия с публика и артисти,” казва Гергана. Идеята е пиесите да излязат от театралното пространство и да се настанят на избрани за тях реални такива.

Downloaded-the-image-to-Messenger_Lite-1Различното в това издание на платформата е, че за първи път се предлата менторска програма. Александра Петрова и Борис Зафиров, двама млади режисьори ще участват в репетиционния процес на първата пиеса, а след това ще работят по другите две.

А първата пиеса, на която зрителите ще имат възможност да се насладят е “На Тъмно” от Сабина Стефанова. Сатиричната пиеса дава гледна точка за това, как функционират медиите. А до колко е преувеличена медийната действителност може да решите сами на 23-ти или 24-ти март от 19:30 в бар TIME OUT.

Зад “ПроТекст” стои идеята за свободен театър. Според Гергана Димитрова, това е една от театралните практики, която позволява най-много избор. “Това я прави много благодатно поле за представяне на нови идеи, форми, за развиване на артистичен стил и публики, за работа със съмишленици,” казва Гергана.

ПроТекст 3×3 продължава до 5-ти април, а съвсем скоро очаквайте и среща с останалите участници!

Автор: Миа Реджова