Съдебна грешка с точен адрес и час

0
0

Обикновено грешките са непланирани последствия от действия и събития, които бихме искали да скрием от света. В случая това не особено вярно, тъй като знаем с точност адреса на тази „Съдебна грешка”, която с голямо нетърпение се появи пред столичани. Мястото е Театър 199, а първи дъх спектакълът пое на 24-ти февруари с предпремиера от 14:00ч Точно на моят рожден ден! Случайност? Не мисля.
Това съвсем новородено представление за България, освен че е най-готината зодия (Риби), събира в своя бурен океан тандема Теодор Елмазов и Пламен Пеев. А те изглеждат толкова на мястото си в тази плетеница от забава и абсурд сякаш са от паралелна вселена. И странно – ти се чувстваш добре там с тях.

Сюжетът представя адвоката Моргенхол, затворника Фаул и тяхната съдбовна и съдбоносна (не е грешка) среща, която е наситена с остроумни реплики и типичен английски хумор, който аз така харесвам. Разбира се, изтънченият Моргенхол води с една диплома пред своя клиент и печели по точки в образователната система, но в житейската школа е доста когнитивно изостанал. Това обаче добива огромен чар в съчетание с добродушната природа на Фаул, на когото няма как да не симпатизира човек.

Самият Тео Елмазов ни сподели:

„Авторът е известен у нас с една пиеса която е в съавторство с Браян Кук „Когато котката я няма”. Тази обаче е нова за България и ще бъде премиера за българския театър! По нея има филм от шейсетте години на миналия век. Сценарият е обработен от Петър Увалиев, известен като Пиер Ув. Много особен текст, разположен върху един криминален случай от английското правосъдие!”

 

Много голям фен съм и на друго, което ми разкри невероятният актьор, подвизаващ се зад ролята на Моргенхол. Той много правилно и прецизно определя отличителните белези в поведението на двамата ни герои като  „странни харктеропатии”.

Накратко, пред очите ни оживява един план за това как ще измъкнат миловидния Фаул от килията му. Идеята е дебело подплатена с много усмивки, сладък хумор, леко обрисуван с ирония и избродирана пъстро от шарен абсурд. Има също и нанизи от мелодичност и красиво премерени жестове на тялото. Една картина почти, ама жива и много искрена.

И да, животът изглежда няма предпазни мрежи, но пък има решетки. А вие може да сте свидетели от първо лице още на 9-ти март от 19:30 часа.

Повече подробности около въпросите „Ама как?”, „Какво се случва после?”, „Много ли е забавно?” ви предизвиквам да научите сами. Тепърва ще гледаме този спектакъл как прохожда и започва да лети. Аз бях свидетел на раждане.

Честит ни рожден ден, „Съдебна грешке”! 🙂

Постановъчен екип:
Превод: Златна Костова
Постановка: Валентин Ганев
Сценография: Красимир Вълканов
Звукова среда: Слав Бистрев
Фотограф: Павел Червенков