Русенската опера гостува на Летния театър във Варна с „Набуко“ и „Луд гидия”

0
0

На 25 август Държавна опера – Русе ще представи пред варненската публика една от най-новите си и мащабни продукции – операта „Набуко“ от Джузепе Верди.

На сцената на Летния театър във Варна ще се чуят великолепните гласове, които носят славата на българското оперно изкуство по света – баритонът Венцеслав Анастасов в ролята на „богоравния“ вавилонски владетел, Йоана Железчева в трагичната роля на Абигаил – дръзката претендентка за трона, и Юлиан Константинов, който ще се превъплъти в достолепния жрец Закария, водач на еврейския народ. Те, заедно с Петър Костов, образцов изпълнител на ролята на Измаил и Петя Цонева, която въплъщава органично образа на чувствителната и жертвоготовна Фенена, ще изпълнят оперната вечер с артистизъм от изключително висока класа. Участват още: новото попълнение в състава на опера Русе англичанина Едуин Кей, като върховен жрец на Баал; възпитаникът на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ Иван Пенчев в ролята на Абдало, а Теодора Чукурска, завършила Академията на Ла Скала, ще изпълни ролята на Анна.

Диригент на спектакъла ще бъде младият и талантлив русенец Димитър Косев, режисьор е Георги Симеонов, хормайстор – Стелияна Димитрова – Хернани, концертмайстор – Анна Фурнаджиева.

Костюмите са изработени от италианския режисьор Марио де Карло, който с помощта на петчленния си екип превърна русенската постановка на „Набуко“ в живописно платно, наситено с дълбочина и фигуративни нюанси.

Премиерата на спектакъла се осъществи на 19 април в Русе, а великолепните хор и оркестър на Русенска опера обраха овациите на препълнената зала.

Венцеслав Анастасов е баритон от изключително висока класа. Красив тембър, безупречно белканто, стилистична плътност на интерпретациите, в съчетание със завладяващ артистизъм – това са емблемите на неговото неповторимо сценично присъствие. Роден е през 1971 г. в Русе в семейството на именитите български оперни певци Мария Венциславова и Анастас Анастасов. Завършва Музикалното училище в Русе в класа на Георги Делиганев и ДМА при проф. Асен Селимски. Бързо се издига до най-високите нива на оперното изкуство. Репертоарът му включва централните баритонови партии от най-известните опери на Верди, Пучини, Бизе, Леонкавало, Маскани, Гуно, Доницети, Росини, Моцарт, Чайковски, Бородин и др.

Венцеслав Анастасов работи с едни от най-големите имена в света на операта като Лорин Маазел, под чието диригентство пее Родриго в „Дон Карлос” и Ескамилио в „Кармен” (режисьор на постановката е Карлос Саура). С маестро Зубин Мета участва в „Турандот” и записва DVD, пее в продукцията на Метрополитен опера „Ифигения в Таврида” и с Пласидо Доминго в Палау де Лас Артс – Валенсия.

Кариерата на Венцеслав Анастасов минава през сцени като Гран Театро де Лисео – Барселона, Театро Верди в Триест, Тетро Масимо в Палермо, Театро Сан Карло в Плермо, Опера Монте Карло, Фестивала в Солотурн, Залцбург Аудиториум и др. Звездният български баритон е един от плеядата наши певци, които правят чест на най-престижните оперни сцени. Тази събота имате възможността да го чуете в морската столица на България.

И ако случайно пропуснете тази възможност,  подгответе се за пътуване на 2 септември 2018 г.. Тогава ще имате възможността да се насладите на  представлението „Луд гидия”,  посветено на 100 години от рождението на либретиста Иван Генов, който подтиква Парашкев Хаджиев да напише музика по сюжета на стихотворението на големият български класик Пенчо Славейков. Това се случва в първото комунистическо десетилетие, когато Пенчо Славейков е обявен за буржоазен поет и върху името му тегне мълчание.

Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков, който е участвал в над 20 български оперни заглавия като изпълнител и в не малко като режисьор, но за първи път поставя шедьовъра „Луд Гидия” на Парашкев Хаджиев.

Първо дирижиране на това заглавие прави и 25-годишният Димитър Косев, който, макар и млад, успя да си извоюва име в музикалните среди на професионалист от много висока класа.

Колоритът на най-българското време е пресъздаден от майстора на сценографията Иван Токаджиев. 

Пъстрите костюми на Цветанка Стойнова и мултимедията създават впечатление за българска черга – златно жълто, червено, синьо и зелено. Цветовете и красивата музика на Парашкев Хаджиев, типичната българска история, която е сътворена от либретиста Иван Генов – история за еничари, разделени братя, за любов и чорбаджии, жътвари, косачи, овчари ще ни пренесат назад във времето в един свят, емоционален и близък на всички нас.

 В спектакъла участва и съставът на емблематичния за град Русе фолклорен танцов ансамбъл „НАЙДЕН КИРОВ“.

Това лято оперното изкуство побратимява градове и wи очаква в компанията на морския бриз!