„Ромео и Жулиета“ или история за любовта по време на омраза

0
0

Каква е стойността на любовта? На какво е способна? И на какво е готов човек, за да бъде с любимия си?  Тези въпроси ни зададоха актьорите от Театър „Българска армия” в постановката „Ромео и Жулиета” и ни подтикнаха сами да открием отговорите.

Ромео, изигран от Явор Бахаров, е достоен и горделив. Когато го гледаш как разкрива душата си, виждаш в него свободолюбивия дух, който, въпреки че се придържа към ценностите на времето си, е и готов, заради себе си, да ги наруши. Млад и влюбен, веднъж получил благоразположението на своята Жулиета, той се изправя срещу семейството си и света, за да бъде с нея.

В ролята на Жулиета е прекрасната Радина Кърджилова. Тя е жизнерадостна и погълната от чувствата, които изведнъж предизвиква младежът в нея. “Узнах го късно без да се опазя, обикнах го преди да го намразя. Вещае ми усещам кръв и мрак, таз обич към заклетия ми враг!” . Предсказанието ѝ кара цялата зала да притаи дъх, обгърната от тягостно напрежение. Невинната и чиста любов, която изпитва, я карат да се изправи срещу семейството си. Но когато и това не стига, тя е достатъчно силна да избере смъртта пред живот без любов.

Режисурата на Николай Ламбрев – Михайловски помества и забавни сцени, примесени с хумор. Белият стих е променен, нагоден и универсализиран, което го прави различен и вълнуващ. Визуалната наслада за очите е допълнена със звуци, които ни дават възможността да се пренесем от салона и да надникнем в живота на две семейства, които ще разберат, че по-силнa от омразата, е само любовта.

Срещите между Ромео и Жулиета са докосващи, завладяващи, може би защото са тайни. А такива срещи винаги са чакани, търсени и оставят усещане за незавършеност. Белият стих на Шекспир звучи още по-красиво в диалозите между Радина Кърджилова и Явор Бахаров.

Но щастливите мечти се превръщат в трагична съдба. Преди живота застава семейството. Преди семейството е омразата. Преди омразата е любовта.

Светлините угасват. Звучат последните думи в трагедията на Шекспир, а в съзнанието на зрителя остава само трагичната гледка на двама влюбени, който са пожертвали сами себе си в името на любовта си. Или по-скоро са пожертвали себе си заради загубата ѝ. Какъв би бил светът без Ромео и Жулиета? Празен, защото урокът липсва. Невероятната игра на актьорите ни изпраща със сълзи в очите и с натежал от мисли ум. За саможертвата, любовта, съдбата.

Творчески екип:

Автор: Уилям Шекспир
Режисьор: Николай Ламбрев – Михайловски
Сценография и костюми: Нина Пашова
Музика: Дони – Добрин Векилов
Танц: Мила Искренова
Сценичен бой: Камен Йорданов
Участват: Милен Миланов, Йордан Алексиев, Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Стойко Пеев, Мирослав Косев, Георги Къркеланов, Ангел Генов, Веселин Анчев, Илия Добрев, Тигран Торосян, Гергана Данданова, Антоанета Добрева – Нети, Албена Колева, Александър Алексич, Ивайло Димитров, Константин Соколов, Аделина Петрова, Ина Георгиева, Станислава Николова, Михаил П. Петров, Мариела Станчева