„Рибарят и неговата душа“ обещава невиждан пир за сетивата

0
0

На 19 май в зала 1 на НДК ще се състои премиерата на дългоочакваната 3D поп-опера „РИБАРЯТ И НЕГОВАТА ДУША“. Проектът, част от XX „Салон на изкуствата“, е изцяло авторски, изключително мащабен и амбициозен. В продължение на 2 часа зрителите ще се насладят на близо 50 музикални номера, изпълнени на живо от симфоничен оркестър и поп-рок бенд, хор и солисти.

Във водещата роля се превъплъщава Ненчо Балабанов, а останалите образи са поверени на Веси Бонева, Марияна Попова,Ненчо Балабанов и Веси Бонева в сцена от поп-операта Амалия, Стефан Владимиров и Димо Алексиев.

Спектакълът стъпва върху едноименния текст на Оскар Уайлд като са запазени събитията от него, но музиката и драматизацията са създадени специално за случая. Режисьор и текстописец е Ана Топалова, а композитор – Минко Ламбов. Двамата се явяват и продуценти на спектакъла.

В проекта се открояват и имената на Кремена Халваджиян, сътворила за целта над 100 костюма и на Полина Герасимова, отговаряща за визуалното оформление, холограмните изображения и 3D мапинга. Сценография в класическия смисъл на думата няма.

На пресконференцията, предшестваща премиерата, Ненчо Балабанов не скри удовлетворението си да бъде част от подобно начинание:

„Имаме амбицията да пълним големи зали с родни продукти. Не е нужно да чакаме да дойдат имена от чужбина, за да видим Зала 1 на НДК разпродадена. Всичко в този спектакъл е авторско и родно, нещо, с което да се гордеем. Това е продукт, правен ОТ България ЗА България.“

Въпреки че родната публика е най-желаният зрител за актьорския и творчески колектив на поп-операта, тя вече дава сериозна заявка и за международната сцена. Всички музикални изпълнения са преведени и записани и на английски език, а запознати с проекта го определят като най-доброто, появило се в последните години.

Димо Алексиев пък сподели:

„Този спектакъл има силата да накара човек да остави калните галоши пред вратата и да се потопи в друг свят. Каня всички, които могат да поемат едно такова пътешествие, да заповядат във вторник в зала 1 на НДК и да видят всички прекрасни неща, които са създадени.“

„Рибарят и неговата душа“ ще се играе на 19 май, а следващата дата е чак през ноември.

Режисьор: Ана Топалова
Текст: Ана Топалова
Музика: Минко Ламбов
В ролите: Ненчо Балабанов, Мариана Попова, Весела Бонева, Джони Илиев, Димо Алексиев, Стефан Владимиров