Режисьорът Васил Дуев-Тайг с премиера на „Лейтенант Густл“

0
0
Васил Дуев - личен архив

Ето, че и първите плодове на карантината озряха – режисьорът и актьор Васил Дуев-Тайг, едно от най-ярките млади имена на театралната сцена, сътвори своя нов спектакъл на име „Лейтенант Густл“, в който ни разказва за преоткриването на живота.

Да обичаш живота и да играеш главната роля в собствената си екзистенциална комедия, познато ли ви е? Отговорът ще намерите в най-новата постановка на Габровския драматичен театър „Лейтенант Густл. Да обичаш живота“, чиято премиера  е на 14 юли на голямата сцена на ДТ „Рачо Стоянов“.

Участват актьорите Любен Попов, Магдалена Славчева, Адриана Димова, Тони Христова и Найден Банчевски, с участието на Валери Радев. Хореографията в спектакъла е направена от Магдалена Славчева и Найден Банчевски.

Режисьорът Васил Дуев-Тайг е и автор на сценичната адаптация на новелата „Лейтенант Густл“ на австрийския писател и драматург Артур Шницлер – един от най-значимите представители на художествения стил Виенски сецесион. Приживе писателят се радва на световно признание, но след смъртта си е забравен, заради настъпващата вълна на националсоциализма в Германия и Австрия. Само две години след смъртта на Шницлер, книгите му се изгарят публично на площада пред Берлинската опера заедно с творбите на Бертолт Брехт, Хайнрих Ман и Лион Фойхтвангер. У нас австрийският писател и драматург е добре познат на българския читател до 30-те години на XX век. Много негови творби са публикувани, а пиесите му са играни на сцената на Народния театър.

Интересът на Васил Дуев-Тайг към австрийския драматург Артур Шницлер е провокиран от повтарящата се и особено значима тема за ценностите в живота. „Лейтенант Густл. Да обичаш живота“ е екзистенциално надсмиване спрямо амбициите ни, покана за философско преосмисляне на обърканите ни мисли, подменените ни представи за чест, дълг, достойнство, смисъл и истина.

Това е четвъртата постановка на режисьора с габровската трупа, с която той работи като щатен режисьор. Зрителите познават експресивния му театрален език от емблематичните спектакли „Истината или се осмеляваш”, 2019 г., „Начало на спектакъла“, 2019 г., култовата „Орото ламя е“, 2020 г. Освен като режисьор Дуев има многобройни изяви като актьор на софийската театрална сцена.

Многобройни са наградите и номинациите му като творец. За наградите „Аскеер“ е номиниран като режисьор през 2016 г. за „Пилето” и две номинации като актьор в „Мърлин Мърло” през 2016 г. и в авторския си спектакъл „Самотни персонажи“ през 2013 г. За наградите „Икар“ има две номинации: като режисьор за „Самотни персонажи” през 2013 г. и като актьор в моноспектакъла „Всичко на масата” през 2017 г.

Предстои ни да видим неговия прочит на новелата „Лейтенант Густл“, честно да си отговорим на въпроса дали като препускаме в живота не пропускаме самия живот. Да потърсим отговорите на въпросите „Наистина ли професията ни е толкова важна?“, „Наистина ли мнението на другите за нас е определящо?“, „Наистина ли Аз-ът се определя от тях – какво ще кажат, какво ще премълчат?“ „Кои са те?“, „Кои са важните Те?“. Лейтенант Густл е смешник като нас – ние сме негови наследници.

източник – ДТ „Рачо Стоянов“

„Лейтенант Густл. Das Leben lieben“

по новела от Артур Шницлер

сценична адаптация и режисура: Васил Дуев
хореография: Магдалена Славчева и Найден Банчевски

участват: Любен Попов, Магдалена Славчева, Адриана Димова, Тони Христова, Найден Банчевски, със специалното участие на Валери Радев

*фотографии от спектакъла – ДТ „Рачо Стоянов“; заглавна снимка – Иван Димитров