Ремонтираха Дома за ветерани на културата в София

0
0

Домът за ветерани на културата и изкуствата в София е създаден преди повече от половин век по идея оперната певица Нели Карова. Предложението й било издръжката на възрастни, известни, заслужили ветерани на изкуството, които с творчеството си са допринесли за развитието и разпространението на българската култура у нас и по света, да бъде поета от държавата. 

Първоначално домът се помещавал в сграда с достатъчно удобства за своите обитатели, но след временното му преместване в квартал “Захарна фабрика”, ситуацията се оказала постоянна, а условията за живот се влошавали. Сградата е гредоред, с общ санитарен възел, с остаряла канализация и падаща мазилка.

Ние сме ви разказвали за Дома и за тихите и тъжни усмивки на хората в него. Сега сме много щастливи, че наистина се е случило нещо, макар и не грандиозно.

21

Днес обитателите му празнуваха Деня на будителите в обновена обстановка! По инициатива на Нели Беширова, собственик фирма „Енекод”, преди месец започна подобряване на условията в дома – изградени са санитарни възли и бани по стаите, изградена е над 300 метра водопроводна и канализационна система, ремонтирана е абонатната станция, благодарение на която обитателите ще могат да се радват на топла вода и парно, стаите са шпакловани и боядисани и ще бъде пуснат безплатен интернет за всички. Капацитетът на дома е 20 души, към момента тук са настанени 13 творци в пенсионна възраст. 

“Такава помощ получаваме за първи път и искрено благодарим за добрината ви!”, с тези думи директорът на дома Галина Алтимирска посрещна Нели Беширова. Тя на свой ред пожела на всички “да бъдат здрави и да запазят светлината си”.  

18

Средствата за ремонта и поддръжката на дома са от фирма „Енекод”.

ФОТОГРАФ: ЮЛИАН САВЧЕВ

15

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here