Разходка из Лондонските театри

0
0

Великобритания е онова мъгливо странно място, където се раждат гениални актьори с черно чувство за хумор. На острова има много тъй наречени Репертоарни Театри – театри, в които спектаклите се играят дълго време, понякога дори с години. Има също така и сцени, на които представленията се играят често в продължение само на няколко месеца. Да се разходиш из Лондонския театрален афиш е цяло приключение, влизане в друг свят. Затова в следващите редове ще ви покажа любопитните му кътчета.

Харолд и Мод“ – Черинг Крос Тиътър

Едно смешно и мрачно начало на нашата разходка е спектакълът в Черинг Крос ТиътърХаролд и Мод“ от Колин Хигинс, който се играе от 19 февруари до 31 март. Едновременно черна и романтична, тази комедия е приказка, разказана през очите на саморазрушителен млад мъж и възрастна дама, живееща като бохем. Марджори „Мод“ Шардина е възрастна дама със свободен дух и вярва, че всеки ден трябва да се опитва нещо ново и да се живее като за последно. Харолд Паркър Часен е 18-годишен мъж, който е обсебен от смъртта и посещава погребения на непознати за развлечение. През срещата си с Мод на едно погребение той за първи път открива радостта в живота. „Харолд и Мод“ разбива баналните схващания за тъмнината и светлината, за класовите различия, за пол и възраст. Истински шедьовър на черния хумор. Режисьор е художественият директор на театъра Том Съдърланд.Photo_Darren_Bell

НАЦИОНАЛНИЯ ТЕАТЪР – „АБСОЛЮТЕН АД“

Продължаваме с една „скандална“ пиеса, този път в Националния Театър – „Абсолютен ад“ от Родни Акланд. Тя е определена като „клевета за британския народ“, когато е поставена за първи път през 1952 г. Сега се връща отново на сцена като гмуркане в следвоенен Сохо. Във вертепите в Сохо след Втората световна война всички посетители се напиват безпаметно ден след ден, бият се, съблазняват, лъжат. Тези заблудени души са тръгнали от развалините на войната към неясното бъдеще. Режисьорът Джо Хил-Гибинс ръководи огромния актьорски екип, който участва в спектакъла. Може да се види от 18-ти април.

МАКБЕТ“

На 26-ти февруари в Националния Театър в Лондон беше премиерата на „Макбет“ – режисьор Ръфъс Норис, с Рори Киниър и Ан-Мари Дъф в главните роли. Шекспир е традиционно най-поставяният драматург на острова и всеки нов спектакъл заслужава да се види.

„ФАНИ И АЛЕКСАНДЪР“ – ОЛД ВИК ТИЪТЪР 

На 21 април в Олд Вик Тиътър очакваме спектакъла „Фани и Александър“ по едноименния филм на Бергман с режисьор Макс Уебстър. Семейство Екдал обичат театъра. Животът им е толкова разхвърлян и страстен, колкото и героите, които играят на сцената. Децата Фани и Александър са израснали в този хаос, пълен със смях и любов. Но когато овдовялата им майка се омъжва за брутално студения местен епископ, светът им се обръща с главата надолу. В битката между свободата и репресиите се разказва историята за силата на въображението и издръжливостта на любовта в емейството. Интересно е да се види кино-сценарий, поставен на сцена с добри актьори.

photo Manuel Harlan

„МЛАДИЯТ ФРАНКЕНЩАЙН“ – ГАРИК ТИЪТЪР

Продължаваме разходката с мюзикъла „Младият Фракненщайн“ на легендарния Мел Брукс в Гарик Тиътър с режисьор и хореограф бродуейската носителката на Тони – Сюзан Строман. Младият д-р Франкенщайн сбъдва мечтата на дядо си да върне мъртвец към живота. С помощта на своя помощник Игор и годеницата си Елизабет, Франкенщайн постига невероятен успех с чудовищни последици. Спекаткълът може да се гледа до края на септември 2018г. У нас можем да видим класиката „Франкенщайн“ в Театър София под режисурата на Стайко Мурджев.

„ДЪЛГИЯТ ПЪТ НА ДЕНЯ КЪМ НОЩТА“ – УИНДАМС ТИЪТЪР

Друг шедьовър е „Дългият път на деня към нощта“ – една от най-успешните американски пиеси на 20 в. Драматургът е Юджин О’Нийл, а сцената, на която се играе до 7-ми април 2018г – Уиндамс Тиътър. Джереми Айрънс се завръща на лондонска сцена след десет години отсъствие заедно с една от най-уважаваните британски актриси – Лесли Манвил. Пиесата ни кара да надникнем в дома на сем. Тайрън, преследвани от миналото и неспособни да се справят с настоящето. Когато идва нощта и семейството се отдава на пороците си, много истини излизат наяве и оставят след себе си четири разрушени живота. На българска сцена спектакълът може да се гледа в Народен Театър „Иван Вазов“ с Бойка Велкова, Дарин Ангелов, Стефан Денолюбов, Стоян Алексиев и Теодора Кулева.

Long way

„ЛЕЙТЕНАНТЪТ ОТ ИНИШМОР“ – НОЕЛ КАУАРД 

От 23-ти юни до 8-ми септември в Театър Ноел Кауард се играе пиесата „Лейтенантът от Инишмор“ от Мартин Макдона. Режисьорът Майкъл Грандидж поставя тази брилянтна сатира за тероризма. Ейдън Търнър играе Лудият Падрайк – терорист, смятан за прекалено жесток, за да бъде член на ИРА. Кой уби котката му на пътя в Инишмор и случайно ли е било? Той ще поиска да намери виновника, когато се върне от бомбардировките в Северна Ирландия, защото обича тази котка повече от живота си. Мартин Макдона тази година спечели Златен глобус за филма си „Три билборда“ и ще бъде все по-често поставян в цял свят. Най-новият спекаткъл по пиеса на Макдона на Софийска сцена е „Палачи“ в Театър София с режисьор Стоян Радев.

Show_TheLieutenantOfInishmore

„КРАЛ ЛИР“ – ДЮК ЪФ ЙОРКС ТИЪТЪР 

Гениалният Иън Маккелън е Крал Лир в Британската класика в Дюк ъф Йоркс Тиътър от 11 юли до 3 ноември. С твърде интимната си трактовка тази съвременна, дистопична продукция поставя публиката в центъра на бурята, докато семейство и държава са потопени в насилствена борба за власт с ужасяващ край. Можем да сме сигурни, че Маккелън е толкова великолепен на сцена, колкото и във филма от 2008 г. Той е един от най-талантливите актьори от острова, а билетите се купуват като топъл хляб.

4540

До нови срещи из мъгливите улици на Великобритания!

И не забравяйте да се смеете, колкото и мрачно да е навън!