Райна Кабаиванска с награда „Св. Св. Кирил и Методий“ за цялостен принос

0
0

Световно признатата и обичана Райна Кабаиванска, прима на българската оперна музика, ще бъде удостоена с наградата „Св. Св. Кирил и Методий“ за цялостен принос в областта на културата. Отличието е традиционният приз на фестивала „Салон на изкуствата”, който се организира ежегодно от Националния дворец на културата.

Голямата оперна певица изпрати писмо до директора на НДК – Мирослав Боршош, в което благодари за признанието:

 „Благодаря Ви за честта да получа годишната награда „Св. Св. Кирил и Методий“. Жестът Ви ме развълнува дълбоко. Приемам го и като знак за усилията, които полагам в последните години в работата с моите ученици. Това е и причината всеки път да се връщам в България, щастлива за майсторските класове, които водя през всичките тези 15 години в Нов български университет.”

Райна Кабаиванска ще бъде удостоена с приза на официална церемония през септември тази година. Наградата се присъжда за изключителни постижения в областта на изкуствата, за цялостно творчество, за съществен личен и обществен принос към българската духовност и култура.

През годините лауреати на наградата са били: Йордан Радичков, Валери Петров, акад. Антон Дончев, Богомил Райнов, проф. Стефан Данаилов, Стефан Цанев, Леда Милева, Йълдъз Ибрахимова, „Щурците” и др.

Автор на статуетката е скулпторът Красимир Трендафилов. Творбата му изобразява светите братя, чиято фигура израства от създадената от тях азбука. Заедно със статуетката, отличените получават и специален диплом.