„Процесът против богомилите“ след 47 години

1
0

В края на театралния сезон пиесата на Стефан Цанев „Процесът против богомилите“ оживява на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Режисурата е поверена отново на Маргарита Младенова /през 2013г. тя поставя „Духът на поета“/, декора и костюмите – на Никола Тороманов, а музиката – на Асен Аврамов. Официалната премиера предстои да бъде през септември, а преди седмица зрителите имаха възможността да посетят трите предпремиерни представления.

Стефан Цанев пише трагедията за богомилите през 1968г. в Творческия дом на артистите в Боровец след като съветските и българските танкове прегазват Чехословакия. Текстът е забранен, въпреки че в основата на пиесата е исторически факт – процесът срещу богомилите и техния водач, предизвикан от цар Борил далече в Средновековието. Авторът споделя: „Паралелът с идеите на комунизма беше очеваден, даже се учудвам на тогавашното си нахалство.

Не съм се мъчил да визирам в историческите личности този или онзи тогавашен държавник – те сами се разпознаваха в пиесата.

Викът ми, че човек трябва да има свободата да не изповядва задължителната вяра, налагана с насилие, да има правото да бъде еретик – този вик бе бързо задушен от тогавашната цензура.

Богомили

Георги Марков за пиесата: „В разкапаната от интриги и заговори държава на Борил богомилското движение се развива с нова мощ. То е духът, който дири обновление, духът, който протестира от позициите на фанатичен идеализъм. Влиянието на ереста е толкова силно и неудържимо, че Борил е принуден да вземе мерки и през 1211 година свиква известния Търновски съд-събор, който по подражание на Цариградския събор от 1084 година осъжда богомилското движение, а водача му, поп Стефан, праща на кладата.

Всички реплики в пиесата са документални – цитати от църковни, богомилски и исторически книги, което говори за огромния труд, който Стефан Цанев полага, за да превърне истоията в диалог. Отново според Марков, „Процесът против богомилите“ носи плътта на Шекспирова пиеса, при която „от всеки връх се открива бездънна пропаст. И всичко това потопено в страхотната мистерия на българското Средновековие.“

Постановъчен екип:
Режисьор: Маргарита Младенова
Автор: Стефан Цанев
Музика: Асен Аврамов
Сценография и костюми: Никола Тороманов
Участват: Деян Донков, Рени Врангова, Иван Бърнев, Теодора Духовникова, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Йосиф Шамли, Сава Драгунчев,
Христо Петков, Христо Ушев, Благовест Благоев, Илиана Коджабашева, Стефания Колева, Павлин Петрунов,
Лилия Гелева, Калоян Трифонов, Неда Спасова

Comments are closed.