Проф. Вера Ганчева: Дейността на Фондация „Васа Ганчева“ е признание за делото на личността, чието име тя носи

0
0

Тази седмица в Литературен клуб “Перото” предстои да се случи едно емоционално и истински вдъхновяващо събитие, на което LoveTheater.bg има удоволствието да партнира. Фондация “Васа Ганчева” за пета поредна година ще отличи млади таланти, изявяващи се в областта на културната публицистика, журналистиката и художествения превод. По този повод се срещнахме с проф. Вера Ганчева, председател на Управителния съвет на Фондацията, за да ни разкаже повече за инициативата.

Проф. Ганчева, как се зароди идеята за Фондация „Васа Ганчева“?

Моята сестра Васа Ганчева беше активна и популярна личност с осезаемо обществено присъствие. Нейните колеги и приятели я обичаха, чувстваха се добре с нея, имаше какво да научат за книгите, които беше прочела, за филмите и телевизионните предавания, които беше гледала, за ярките личности у нас и извън страната ни, с които се беше срещала и разговаряла… Васа буквално ни бомбардираше с идеи, една от друга по-творчески и интересни, нейният хумор беше интелектуален и заразителен, историите и впечатленията, които споделяше, се помнеха дълго и ни зареждаха с полезна информация и емоции. Не е чудно следователно, че когато тя си отиде от нас тук, всички ние усетихме дълбока празнота, eдна сякаш непоправима липса. Желанието да направим нещо, за да я запълним и да възродим по някакъв начин усещането за обогатяващото ни духовно общуване с нея, спонтанно роди и инициативата на неголям кръг от най-близките й хора за учредяването на фондация, която да допринася за стимулиране на млади таланти в областите , така да се каже, „коронни“ за творческата дейност на Васа – телевизионна журналистика и публицистика, медийни анализи и коментари, преводи от скандинавски езици главно от шведски. Да не забравяме също, че тя беше утвърдена режисьорка, авторка и водеща на предавания, знакови за не една телевизия у нас, но преди всичко за БНТ, с която беше свързала професионалния си живот и съдба.

Учредихме фондация „Васа Ганчева“ през 2012 г., получихме широка обществена подкрепа и разбиране, изготвихме програма за нейната дейност, за целите и задачите й, регистрирахме я надлежно и публикувахме цялата тази документация за устройството и насоките й, заедно със статута на наградата „Васа Ганчева“, на достъпен за всички сайт в интернет, който се стремим за актуализираме постоянно. Първата награда за млади журналисти, интерператори на културна проблематика и преводачи, беше присъдена на трима участници в обявения за нея конкурс още през 2013 година.

Творческото наследство на Васа Ганчева е впечатляващо със своя обем и съдържателност. Освен наградата, с която досега са удостоени над двадесет млади творци /тук не пропускам и тазгодишните й седем носители/, нашата фондация участва в редица културни начинания, подпомага финансово постановки на драматически произведения от скандинавски автори, преведени от Васа под формата на безвъзмездно отстъпване на авторските права /така направихме в тясно и плодотворно сътрудничество с Младежкия театър „Николай Бинев“, Театър 199, Бургаския „Адриана Будевска“, Смолянския „Николай Хайтов“… Търсят ни за консултации, за контакти с културни среди у нас и извън страната ни, за внасяне на „колорит“ в различни форуми, за становища по животрептущи въпроси на нашата съвременност.

Кои са качествата, за които журито следи в работата на младите хора?

Формулирахме ги съвсем точно, макар и лаконично, в статута на наградата „Васа Ганчева“, за която впрочем понякога се говори в множествено число, защото се присъжда за перспективни изяви и постижения в няколко професионално-творчески сфери. Решенията на нашето жури, в което влизат представители и на академичната общност, се основават върху задължителните според нас достойнства на всеки текст или видеоматериал – проблемност и идейна аргументираност на избраните теми, добре структуриран разказ или изобщо изложение, поднесено на хубав български език, а акцентът в оценъчната ни дейност е поставен по разбираеми причини върху обвързаността на младите творци със съпротивата срещу безвкусицата, вулгарността и невежеството предимно в медийната продукция у нас. На тази борба Васа посвети наистина забележителни текстове, включи се в нея с енергия и патос, за което, както се знае, заплати много висока цена. Всеки един от нашите избраници представя в документацията си за участие и мотивите, ръководни при избора на творческото му поприще и обществена позиция.

Какво сте ни подготвили на тазгодишната, 5-та поред церемония?

Много ни радва фактът, че и сега, когато честваме своеобразен юбилей – връчване на наградата „Васа Ганчева“ за пети път, бяхме сериозно затруднени в избора на нейните носители. В конкурса участваха наистина талантливи и съвсем млади журналисти, публицисти и есеисти, телевизионни журналисти и преводачи. Задачата ни беше трудна, но излъчихме седем души, трима от които – младежи с активни и вече впечатляващи изяви – получават самата награда, т.е. задоволителна парична сума и грамота, а на четири девойки, също така интересни и талантливи впрочем , ще бъдат връчени грамоти за специално отличие и статуетки от известния майстор на малката пластика Константин Бондиков.

Доказа се и този път, че наградата „Васа Ганчева“ и дейността на фондацията, която носи нейното име, имат свое – все по-значително място – в нашия обществен и културен живот. Очакваме на тържеството в четвъртък отново да се съберат телевизионери, писатели, поети, художници, журналисти от печатните медии, общественици, приятели, с които да отбележим жизнеността на фондацията и признанието за делото на личността, чието име тя носи.

Какво е за Вас тази награда?

Разбира се, за мен учредяването на фондацията, интересът, който продължава да буди създаденото от Васа Ганчева в няколко области на българската култура, са важни факти с голямо и разностранно значение, знак за категорично надмощие над бездуховните джуджета в медийната среда у нас, на които Васа се противопоставяше с цялата енергия на своите знания и талант. Радвам се, естествено, че дълбоката емоция, която изпитвам в тази връзка, се споделя от мнозина, зареждайки енергийно и новите поколения, на които принадлежат бъдещето на България и нейната култура.