Проф. Анна Топалджикова с премиера на романа „Амарила не обича текила“

0
0

На 10 декември, от 19:00Галерия „Етюд“ ще бъде домакин на премиерата на третия роман на проф. Анна Топалджикова – „Амарила не обича текила“.

„Амарила не обича текила“ е кръстопът на три истории. Преминаване на неуловимите граници между собствения уют и пространствата навън, преброждане на световете на съня, на безсънието, на дневната светлина, на книгите…

В безсънието си Амарила се носи от приключение към приключение, а сънищата са живота на Йоси в неговия личен космос. Миналото е мястото, където обичайно се връща Стареца, обсебен от усещането за изтичащо време, но все по-често нещо го задържа тук и сега. Какво ги свързва, от какво бягат и къде пристигат? Как животът, който протича около нас, се „отпечатва” върху нас и ние върху него? Какъв е смисълът на всичко това? Животът е невероятен.

Такава е анотацията, с която Сдружение „Метеор“, чието издателство представя дебюта на книгата, ни канят да се запознаем с нея и да се срещнем с небезизвестната й в театралните среди авторка. Графичното оформление на книгата е дело на Теодора Венедикова.

амарила1

Проф. Анна Топалджикова е преподавател по История на българския театър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Автор е на два други романа: “Ледовете” и “Отлитащото време – лъч светлина през обектива. Фотографската фамилия Карастоянови”, на книги в областта на историята и теорията на театъра: “Разриви и нови посоки. Българският театър от средата на 50-те до края на 60-те.”“Играта театър”, “Фобии и утопии” и др., както и на книги с пиеси: “Реещи се гледни точки”, “Театър X 3”.

Сред постановките по нейни пиеса са “Отражението”, Народен театър “Иван Вазов”, режисьор Елена Цикова, 2000 г.,  “Робин” в театър “Възраждане”, режисьор Тея Сугарева, 2013 г. и други. За „Робин“ тя получава номинация за награда „Икар“ за драматургичен текст.

робин

Освен всичко останало, Анна Топалджикова е и неколкократен носител и на награди “Икар” за критически текст.

Екипът ни пожелава успешна първа среща на новия роман на проф. Топалджикова с неговите читатели!

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here