KATLZ-RIGA, Латвия гостуват в София със „Слънчева линия“ от Иван Вирипаев

0
0

Пиесата ще бъде показана за първи път в България на 17 май на сцената на Yalta Art Room

На 17 май международно престижно гостуване ще озари сцената на независимото пространство за култура Yalta Art Room. Актьорите Мария Данилюк и Андрис Булис от независимата продуцентска компания KatlZ Riga, Латвия, ще играят пред българската публика спектакъла „Слънчева линия“  по едноименната пиеса от Иван Вирипаев. Идеята и режисурата са на Евгения Шерменьова. Представлението ще се играе на руски език със субтитри. Не се препоръчва за лица под 18 години.

Гостуването на „Слънчева линия“ ще бъде първото международно участие на придобиващата все по-голяма популярност независима сцена на Yalta Art Room.

„Слънчева линия“ прави зрителя свидетел на сцени от един семеен живот. Пряк свидетел и участник в случващото се на сцената  е публиката.

Съпрузите са в период на криза в отношенията си и търсят вариант, за да останат заедно, но вечерта вместо всеки да отиде в стаята си, четиридесетгодишните съпрузи Барбара и Вернер остават в кухнята, където започва безкрайният им разговор за разбирателството, което са загубили за седем години брак.

Заварваме ги в момента, когато в 5ч. сутринта никой от тях не иска да отстъпи и всеки обвинява другия в отсъствие на внимание и егоизъм. Зад това, че всичко изглежда благополучно в семейството се крие болка, разочарование, но и надежда.

Ще успеят ли героите да открият онова, което ще им помогне да останат заедно или окончателно ще приемат решението за раздялата си?

Заедно със зрителите героите преминават дълъг път  от комични и трагични ситуации, като си спомнят  важните моменти от своя живот или чрез обиди и обвинения се опитват да открият отново пътя към другия и да тръгнат заедно.

Вирипаев е написал пиесата “Слънчевата линия” като напрегнат диалог между двама в търсене и откриване на истината за близостта – ярък и ироничен разговор, който разкрива различни механизми, които не позволяват на двамата да общуват, да се чуят и да разгадаят същността на другия.

Ролите на съпрузите изпълняват от – Андрис Булис –  актьор от театър “Dailes” – гр. Рига (работил  и с българския режисьор Ал. Морфов в Рига) и актрисата Мария Данилюк, която е започнала своята кариера в Руския театър “Михаил Чехов”  в Рига, където изпълнява главната роля в “Уроци по персийски“, участва в много руски кинопродукции.

Евгения Шерменьова (Москва) е завършила продуцентство в ГИТИС, а след това е работила в МХАТ и Център „Майерхолд“. Била е директор на фестивала за нов европейски театър NET. Била е и директор на други важни фестивали, в които си е партнирала с руски артисти и артисти от световна величина. Била е зам.министър на културата в правителството на Москва. През 2015г. напуска Русия заради различията си и разграничаване от властта там и се премества в Латвия. В Латвия освен театрален продуцент, е и журналист и водещ на известното радиопредавене „Без антракт“ в Радио Балтком, критик, а от няколко години е и член на журито на националната театрална премия.

Иван Вирипаев е един от най-добрите и известни съвременни драматурзи в Русия. Получил е много награди и отличия, а неговите пиеси се играят успешно не само на руска сцена, но и в Европа. Пиесите му се отличават с присъствието на ритъм и автоирония, и в същото време с трагически обрати, където едновременно се срещаме със страха и трагедията, но и с радостта, и смеха. В Латвия произведенията на Вирипаев са широко известни. През последните години са поставяни пиесите – “Иранска конференция”, “Вълнение”, “Пияните” и др.

През март 2022г., когато Вирипаев публикува писмо против войната в Украйна, неговите спектакли са свалени от репертоарите в Руските театри.

Първата постановка на независимата продуцентска компания KatlZ  “Войната още не е започнала” по пиесата на Михаил Дуникнков е играна не само в Рига, но и в Талин, Вилнюс и Клайпеда. По време на пандемията продуцентът Евгения Шерменьова и KatlZ са организирали няколко онлайн прочита на съвременна драматургия на автори като Марюс Ивашкявичюс, Гинтарас Граяускас, Елена Гремина. Оскарас Коршуновас режисира онлайн проекта на Евгения Шерменьова по пиесата на Марюс Иваскявичус „Спящите“ с участието на артисти от целия свят, а в международния проект по пиеса на Марк Рейвънхил взеха участие и актьори от ДКТ „Иван Радоев“, Плевен. През 2021г. онлайн имаше четения на беларуски автори, преведени на латвийски.

Ден след гостуването в София, екипът ще бъде част от Фестивала на малките форми и международния фестивал NETА във Враца.

ТВОРЧЕСКИ ЕКИП

Идея и режисура: Евгения Шерменьова

Участват: Андрис Булис и Мария Данилюк

Сценография: Даце Игнатова (обединение на сценографите «Графини»).

Хореограф: Дмитрий Гайтюкевич

Композитор: Оливер Тарвидс

Осветление: Юлия Бондаренко

Продуцентска компания: KatlZ Riga

Премиера: 18.10.2021 в Мемориала на  Жанис Липке