„Продадено“ без право на бъдеще

2
0

Дипломният спектакъл „Продадено“ на студентите по Актьорство за драматичен театър с ръководител Иван Добчев е един „обърнат“ прочит на „Вишнева градина“. На сцената на Учебен драматичен театър НАТФИЗ професор Маргарита Младенова режисира едно преживяване, играейки си с познанатата ни руска класика.

За разлика от оригиналния текст на Чехов, в тази постановка сме изправени пред свършения факт на продадената градина. От тази нова гледна точка проследяваме познатото действие на детинското поведение на Любов Андреевна и брат ѝ Гаев и усилията на Лопахин в разбъркана хронология. Актьорите ни разказват за загубата и провала, вече не като предусещане и очакване на неизбежното, а като минало, с което трябва да се справим. Ако можем.

Новината за продажбата на градината докарва всички персонажи до леко истерична еуфория, която ги кара да танцуват и скачат. Убиват непреодолимата мъка с веселие и детински празник, но след първоначалния енергиен разлив се налага да се върнат към сивата действителност. Тази, в която сами са виновни за загубата на всичко хубаво в живота си и незрялата им природа ги е погубила.

Продадено

Постановката ме спечели с необикновената си структура и силния и особен заряд на актьорите, който те ангажира през цялото време. Разказът им за именно онази тъга, която почувствах след като за първи път гледах „Вишнева градина“ в обичайната ѝ хронология, съвпада с усещанията. Постановката дава отговор на любимия зрителски въпрос „А какво става с тях след това?“ и той за жалост не е „И заживяха щастливо до края на дните си“, а простото и иронично тъжно: „А вие какво очаквахте?“.

Постановъчен екип:
Автор: Антон Павлович Чехов,
Превод: проф. Иван Добчев
Сценичен вариант и постановка: проф. Маргарита Младенова
Сценография и костюми: Ивайло Николов и Ива Гикова
Драматург: Иван Димитров
Фотофраф: Яна Лозева
 
Участват абсолвентите от ІV курс, специалност „Актьорство за драматичен театър“, с художествен ръководител проф. Иван Добчев:
Александра Лопес, Биляна Георгиева, Ванеса Лу, Димитър Крумов,
Димитър Николов, Ивайло Ангелов, Иван Николов, Калин Пачеръзки,
Каталин Старейшинска, Мартин Димитров, Таня Манчева, Тодор Дончев,
Цвета Дойчева, Боян Крачолов и Петър Дочев (ІV курс АДТ, клас проф. Атанас Атанасов)

Comments are closed.