„Приятнострашно“ празнува 10 години на сцената

0
0

Спектакълът „Приятнострашно“ е създаден на сцената на Театър 199 преди точно десет години. Режисьор на постановката е Галин Стоев, а текстът е на Яна Борисова. В представлението участва звездният актьорски екип – Снежина Петрова, Владимир Пенев, Радена Вълканова, Вежен Велчовски и Стефан Вълдобрев.

„Приятнострашно“ е носител на две награди „Икар“ 2010, две награди и четири номинации „Аскеер“, две награди от Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма“ – Шумен 2010 и пет награди от Международния фестивал на малките театрални форми – Враца 2010.

Спектакълът е селекциониран за фестивала за съвременна европейска драматургия „Нови пиеси от Европа“ във Висбаден, Германия.

Авторът на пиесата Яна Борисова споделя: „Щастието не идва с упътване за ползване.
Героите се разхождат в чувствен лабиринт, в който зрителят също е свободен сам да прави връзки и асоциации, сам да избира посоката на пътуването си, сам да решава дали да участва, или не в алхимичните процеси, променящи персонажите.
Разказ за нюансите. Нюансите на чувствата, нюансите на взаимоотношенията и нюансите на цветовете. Зад всяка казана дума се крие по една голяма история.“

 

„Приятнострашно“ е публичен разговор за интимността и проявленията й в съвременния свят. Пиесата маркира нетрайните и поради това така необходими пространства на нежност. Това е поетика на копнежа в един свят, който априори изключва докосването.

„Приятнострашно“ на пръв поглед е написана срещу всички познати правила на драматургията – тук като че ли няма конфликт, няма сюжет, съответно няма и развръзка. Почти липсва наратив. Това е своеобразно наблюдение/изследване на определени човешки състояния, за които иначе трудно намираме дефиниции. Когато действието е скрито, на повърхността остава езикът. Тук той се отличава с хирургическата си прецизност. Сцените носят органиката на документални записи, на подслушани разговори. Тайната на тяхната музикалност е в разпознаваемите им интонации – тези герои говорят, чувстват и функционират като нас. Те са едни от нас.

Ако се вгледаме по-внимателно, ще открием че диалозите са писани като музикални партитури със свое темпо, цвят и плътност на звука. Ритъмът им е толкова заразителен, че постепенно се синхронизира с неравномерното дишане на зрителя в процеса на гледане, постигайки единен дъх, единен код на възприятие. Това е текст, който кара зрителя да участва в общото случване с някакво друго, вътрешно зрение, да пренастрои стратегията си на гледане, за да създаде своя собствена реалност, в която героите могат да се срещнат. “ –  Галин Стоев

ПРИЯТНОСТРАШНО

     от ЯНА БОРИСОВА

постановка
Галин Стоев

сценография
Юлиян Табаков

с участието на:
Радена Вълканова
Стефан Вълдобрев
Вежен Велчовски
Снежина Петрова
Владимир Пенев