Приказният “Кралят елен” с премиера в театър “Азарян”

0
0

Кралят еленНа 16 декември от 19 ч. предстои премиерата на спетакъла “Кралят елен” – трaгикомична театрална приказка в три действия по Карло Гоци – на сцената на театър “Азарян”. Сценична версия и адаптация са дело на младия режисьор Анастасия Събева, която се прочу из театралните среди с магичните си представления за деца и възрастни.

В “Кралят елен” зрители ще могат да разпознаят актьорите – Августина-Калина Петкова, Борис Кашев, Боян Арсов, Веселин Петров, Елена Нацариду, Калина Георгиева, Ненчо Костов и Стелиан Радев. В спектакъла също така са използвани цитати от произведения на Федерико Фелини, Емир Кустурица и Том Стопард.

Спектакълът „Кралят Елен” е класическа приказка от XVII век, подчинена изцяло на гледната точка на пътуваща трупа. В един момент артистите и публиката са увлечени в една магична приказна история. “Кралят елен” във версия на Събева е създаден и игран като независим проект в театър “АТОМ”, a след покана новият му дом става театър “Азарян”.  Режисьорът споделя вярата си, че това не е само случайност, а една малка крачка към възможността и други млади проекти да се осъществяват на независими сцени. Във връзка с нарастващия брой независими и тъй да се каже „бездомни” артисти, решението на цялата приказка е подчинено на гледната точка на пътуваща трупа актьори. И както през средновековието, те правят всичко на сцената – от музиката, която звучи, до визуалната среда.

Ето какво сподели още режисьорът на “Кралят елен” – Анастасия Събева:

Кралят еленСъздадохме този спектакъл на ентусиазъм, почти случайно… През пролетта се събрахме с група млади колеги и решихме да направим нещо заедно. Да не чакаме някой да ни покани или българската театрална система да се сети, че има нужда от нас, труда и въображението ни. Щеше ни се да създадем красива, вълнуваща, любовна приказка… за възрастни. Сметнахме, че улисани в бита, грижите и ежедневните трудности забравяме поезията и романтиката на живота! Затова “Кралят елен” е представление, което цели да вълнува, забавлява и трогва зрителите… Една топла, емоционала история, която да ни заведе на пътешествие в магическия, измислен град Серендипо, да ни запознае с тревогите на неговия Крал и неговата неистова необходимост от любов. Необходимост, не измислена, а такава, като на всеки човек… Спектакълът поставя въпросите дали Кралят, превърнат в Елен ще успее да извоюва своята загубена любов? Или само в измисления свят на актьорите, когато говорим за приказки и магии любовта може наистина да ни се случи… Кралят да бъде щастлив, а предателят – наказан?

Кралят елен

Както е казал големият режисьор Федерико Фелини: „Има три времеви измерения – минало, настояще и фантазия.”  Все повече си мисля, че човекът е създал един измислен приказен свят, изцяло в своето въображение… и той бяга ли бяга във фантастичния свят, когато този – реалния, му доскучае, когато го нарани или просто, защото фантазията му не приема само обикновеното времево измерение… Този спектакъл имаше за цел да се вмести именно там – във фантазията. Това е изкуството на пътуващите актьори от една безизвестна трупа – в техния приказен свят Кралят на измисления град Серендипо ще намери неистовата си любов, може би даже ще се пребори за нея; елените ще са магически създания, а предателите ще бъдат наказани. А какъв е този свят?… Той може да е малко смешен, малко недодялан, измислен или странен, но се подчинява единствено на законите на фантазията.

Анастасия Събева завършва специалност „Режисура за драматичен театър” през 2014г. в класа на проф. Здравко Митков в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Независимо, че е много млад режисьор, тя вече може да се похвали с няколко много добри представления. След дипломния й спектакъл „Женска управия” по комедии на Аристофан, игран и в Младежки театър „Николай Бинев”, следващите й работа са: драматизация и постановка на „Антихрист” по Емилиян Станев (ДТ – Пловдив); драматизация и постановка на „Алиса” по Луис Карол (Младежки театър); драматизация и постановка на „Мери Попинз” по Памела Травърс (Театър „София”) и отново драматизация на любимата приказка “Снежната кралица” ( Сатиричен театър “Алеко Константинов”).

Кралят елен

Фотограф – Иван-Александър Кютев

“Кралят Елен” – трaгикомична театрална приказка в три действия по Карло Гоци.
сценична версия и постановка: Анастасия Събева
музикални интерпретации и композиции: Стелиан Радев
изработка на маски и визуална среда: ‘Елена Нацариду, Августина-Калина Петкова и Ада Паунова
пластика: Калина Георгиева
участват: Августина-Калина Петкова, Борис Кашев, Боян Арсов, Веселин Петров, ‘Елена Нацариду, Калина Георгиева, Ненчо Костов и Стелиан Радев
снимка: Иво Чифлички
„Кралят Елен” се осъществява с подкрепата на Техем.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here