Приказката за „Хензел и Гретел“ на сцената на Младежки театър

0
0

Малките герои побеждават своите  врагове. Големите герои побеждават себе си!”

Една от най-любимите приказки на деца и възрастни – “Хензел и Гретел” от Братя Грим –  е най-последната премиера в Младежки театър “Николай Бинев”. Новата интерпретация на приказката се  отличава със светъл край и акцент върху добрата страна на живота. Представлението се играе на Голяма сцена и е дело на младия и талантлив режисьор – Александра Петрова, спечелила “ИКАР 2017” в категория “Дебют”.

Освен приказните деца Хензел и Гретел, в постановката място намират и нови вълшебни герои – техните приятели Елф и Гарван, както и Джиндифиловата вещица. Самите актьори споделят, че именно  тези нововъведени образи показват веселата част в представлението и обогатяват разказа. Те са като дисни герои, които са коментатори, участници в действието и помагат доброто да победи, отвеждайки зрителя в друга реалност.

“Когато Хензел и Гретел се озовават в непознатата и тъмна гора, те трябва сами да се справят и да намерят пътя към дома. По пътя си срещат и Джинджифиловата вещица, която не им мисли доброто. И въпреки, че добрият елф тайно ги пази, на финала те осъзнават, че това което им помага е надеждата и вярата в собствените им сили. “

Музиката за спектакъла е създадена от композитора Добрин Векилов – Дони, а хореографията е на Антоанета Добрева – Нети. Зрителите могат да видят, че освен зла, вещицата, е и любителка на рока.

Александра ПетроваАлександра Петрова завършва  Режисура за драматичен театър в класа на проф. Снежина Танковска през 2016г. в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Също така има изкаран един семестър по Режисура в Кралското висше училище за драматично изкуство, Мадрид (Real Escuela Superior de Arte Dramático).  В Учебния драматичен театър на НАТФИЗ има няколко режисьорски проекта, сред които „Федра“,  „Слуга на двама господари“  и др. Нейният дипломен спектакъл “Хамелин” е веднага забелязан и в момента се играе на Камерна сцена в Сатиричен театър. Александра печели, както споменахме в първия абзац, награда “ИКАР 2017”  именно за режисурата на “Хамелин” от Хуан Майорга. С това тя  доказва, че е едно от ярките имена, които тепърва ще доказват своя талант пред световната публика.

Хензел и Гретел

 „Хензел и Гретел“

Драматизация: Теодора Георгиева, Александра Петрова

Сценография и костюми: Десислава Банкова

Музика: Добрин Векилов – Дони

Хореография: Антоанета Добрева – Нети

В ролите ще влязат актьорите:

Александър Хаджиангелов – Хензел

Рая Пеева – Гретел

Красимир Недев – баща

Кристина Янева – мащеха/вещица

Севар Иванов – елф

Светослав Добрев – гарван

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here