Президентът връчи на ВАСИЛ МИХАЙЛОВ почетен знак

0
0

С ролята си на Стоян Глаушев в „Железният светилник“ Васил Михайлов чества своя юбилей на 4-ти април. След спектакъла бе награден от държавния глава Румен Радев с почетения знак на президента – за приноса на актьора към българската духовност и култура и по повод неговата 80-годишнина. Последваха думи на президента към Васил Михайлов, трупата на Театър „Българска Армия“ и препълнената зала:

„Приемам за чест да мога от името на целия български народ, от името на Вашите безброй поклонници, да засвидетелствам почит и благодарност. За нас – българските зрители, Вашите години нито са малко, нито са много. Защото Вие отдавна сте институция. Вие сте войвода, предрешен като наш съвременник. Вие сте хан, както видяхме, генерал, хаджия, хъш. Вие сте човек с горда осанка и неподражаемо мъжко присъствие, което започва да ни липсва. Вашата лоялност към Театър „Българска Армия“, към сцената, към зрителите, е урок за всички нас…

Живяхме и продължаваме да живеем в трудни години, но в никоя от тях българският театър не пустееше. Той бе светилник за мнозина и вярвам, че ще продължи да бъде такъв и занапред.

А Вие, г-н Михайлов, бъдете здрав и още дълги години – бъдете Капитан на българската доблест и народната любов.“

Васил Михайлов благодари на президента Румен Радев, на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“, и покани Асен Шопов на сцената с думите:

„Такива спектакли като „Железният светилник“ в други театри няма. На тази сцена е играно „Време разделно“ и „От земята до небето“ и „Книга на царете“ и „Смертию смерт поправ“. Тези спектакли са на най-големия жив режисьор в България – Асен Шопов.“

Изненада за Васил Михайлов бе появата на народни певици и музиканти от Ансамбъл „Филип Кутев“, редом с които той също запя.