През януари „Синът“ на Флориан Зелер в Народен театър

0
0

Режисьорът  Диана Добрева отново поставя на Голяма сцена в Народния театър. След успеха на спектакъла й  „Бащата“ сега е ред на своеобразното продължение на прочутата пиеса от Флориан Зелер – „Синът“.

Написана през 2019 г., „Синът“ на практика е третата част от трилогията на хитовия френски драматург, чието начало е „Майката“ през 2012 г., следвана от „Бащата“, написана през 2015 г., и най-новата – „Синът“ от 2019 г.

Премиерата на спектакъла на 17 и 18 януари е първата за 2020 г. и ще бележи и завръщането на Захари Бахаров на сцената на Народния театър. Заедно с него в екипа са и звездите от първата ни трупа Теодора Духовникова и Владимир Пенев, които участваха и в „Бащата“, както и младите актьори Анета Иванова и Александър Тонев.

Сюжетът, избран от Флориан Зелер, около който се разгръща непрежението в „Синът“, може да бъде „взет назаем“ от драмата, на което и да е съвременно семейство: разделени родители, изгубили сериозно доверието и комуникацията със своя син тийнейджър и неговия опит „да изкрещи мълчешком“ болката си и копнежа си по семейство и разбиране.

Момчето е оставено на грижите на майката и живее при нея в тягостната и студена атмосфера на самотата, не чувства обичта и подкрепата й, наранено е и от отсъствието на своя баща, който вече има друго семейство и друго дете. Какво прави момчето ли – спира да ходи на училище с месеци, затваря се в себе си, обгражда се с мними защитни стени, бунтува се по свой си начин.

Какво ще предизвика поведението му – трусове във взаимоотношенията на двамата бивши съпрузи и негови родители? Взаимни обвинения? Катаклизъм в новото семейство на бащата? Помирение?

„Синът“ от Флориан Зелер е един огромен, болезнен въпрос, отправен от сцената към всички нас. За цената и безценността на обичта.

Преводът на „Синът“ е на Снежина Русинова-Здравкова, сценографията и костюмите – на Мира Каланова, музиката – на Петя Диманова, а хореографията – на Деян Георгиев.