През декември YALTA ART ROOM с две премиери

0
0

През м. декември на сцената на най-новото преоткрито пространство за млади артисти YALTA Art  Room  ще се случат две премиери – на моноспектакъла „Аз победих“ по текст на Ярослава Пулинович и на „Д-р Шребер – психоаналитично прозрение за спасението, авторска интерпретация, вдъхновена от Зигмунд Фройд и Даниел Пол Шребер. Режисьори следователно на двете представления са Ана Батева и Елица Йовчева. Замесените актьори са Мартина Пенева и Цветан Пейчев и Елица Йовчева. Премиерните дати на „Аз победих“ са 2 и 9 декември, а на „Д-р Шребер“  – 14 декември. Началният час е 19,30.

Сдружението SPAM Studios реализира най-новия си моноспектакъл „Аз победих“ от Ярослава Пулинович след големия успех на първата част на вече нашумелия моноспектакъл „Мечтата на Наташа“, в който участва актрисата Поля Йорданова. Именно ролята ѝ на тинейджър бунтар там и донесе ИКАР 2021 в категория ДЕБЮТ.

Във втората част на пиесата, озаглавена като спектакъл с името „Аз победих“, главната и единствена роля поема младата актриса Мартина Пенева, щатна актриса в Пазарджишкия театър, ученичка на проф. Иван Добчев.

Както в моноспектакъла „Мечтата на Наташа“, и тук темата за възпитанието на децата е в основата на представлението. С тази разлика, че героинята е максимално обгрижена от родителско внимание.

Режисьор на спектакъла е Ана Батева, позната по представленията „Кокошка“, „Мечтата на Наташа“, „Всичко на масата“, „Утерус“ и други. Премиерните дати  на моноспектакъла „Аз победих“ са на 2-ри и 9-ти декември от 19:30 в Yalta Art Room. На 1-ви декември от 19:30 организаторите предвиждат специално въртене за журналисти и колеги.

*АЗ ПОБЕДИХ* – копродукция на SPAM Studios & Yalta Art Room

от Ярослава Пулинович

превод: Мария Стоянджикова

моноспектакъл на МАРТИНА ПЕНЕВА

режисура: Ана Батева

музика: Стефан Здравески

дизайн: Христо Христов

фотограф: Беатрис Бочева

Втората премиера през декември в YALTA Art Room е „Д-р Шребер“. Тя ще се състои на 14 декември. Театралният сериал „КАТАРЗИС“ представя сценични драматизации на едни от най-вълнуващите и заплетени случаи на психично болни пациенти, описани от основателя на психоаналитичната парадигма Зигмунд Фройд. Сюжетите представляват художествени интерпретации на психоаналитични сеанси в криминален жанр, в които млад аналитик се опитва да достигне до истината за произхода на психичното заболяване и на базата на своите открития да изгради собствена теория.

Без да произнася присъди спектакълът „Д-р Шребер“ говори свободно по темите за възпитанието, за границите между нормалното и патологичното, за превенцията на психичното здраве и предубежденията ни спрямо „различните“.

Текстът „Д-р Шребер“ представлява авторска интерпретация, вдъхновена от книгите „Мемоарите на един нервно болен“ на Даниел Пол Шребер (1902) и „Председателят Шребер – психоаналитични бележки върху един автобиографично описан случай на параноя“ на Зигмунд Фройд (1911). Пиесата съдържа цитати от гореспоменатите книги, авторски диалози и монолози, както и множество семиотични препратки към митове, философски парадигми и произведения от световната литература, изобразителното изкуство и музиката.

*Д-Р ШРЕБЕР * – психоаналитично прозрение за спасението

Текст за театър: Елица Йовчева и Цветан Пейчев

Режисура: Елица Йовчева

Сценография и костюми: Александра Йотковска

Музика: Светослав Димитров

Фотография: Мария Цветкова

Участват:   Цветан Пейчев в ролята на д-р Шребер

Елица Йовчева в ролята на Аналитика

*YALTA Art Room е най-новото пространство за култура в София. Създатели му – Василена Винченцо и Васил Дуев споделят, че мисията им е да създадат място за произведения на млади творци от всички сфери на изкуствата. YALTA Art Room е отворено за творчески акции от цялата страна, за да даде сцена и на естетически постижения извън столицата. То е територия за образуване на творчески кръг, който да подкрепя диалога на младите творци с тяхната публика и поколенията преди тях.