„ПРЕПРОЧИТАМЕ ВАЗОВ“ от 3 МАРТ по БНТ

0
0

130 клипа, представящи част от литературната вселена на Патриарха на българската литература Иван Вазов, ще дадат начало на мащабната кампания на Народния театър през този сезон.

Инициативата „ПРЕПРОЧИТАМЕ ВАЗОВ“, с която най-големият ни театрален институт отбелязва 170 години от рождението на своя патрон, ще стартира на 3 март 2020 г. едновременно в ефира на БНТ, в сайта и Фейсбук страницата на театъра.

Клиповете, в които актьори, интелектуалци, културни дейци, политици, банкери, учени, работници и деца четат избрани откъси от творчеството на Иван Вазов, са заснети от режисьора Борис Радев.

Те ще се излъчват в продължение на над 4 месеца в ефира на БНТ. Излъчванията ще продължат до 9 юли – рожденият ден на Вазов, когато ще е и кулминацията на националните чествания – със спектакъла „НОВА ЗЕМЯ“ по едноименния роман на писателя, който ще се играе на откритата сцена на „Театър пред театъра“. Драматизацията на романа е дело на Юрий Дачев, а режисьор е Бина Харалампиева.

„С кампанията „ПРЕПРОЧИТАМЕ ВАЗОВ“ искаме да припомним на всеки българин, а и на самите себе си, че сътвореното от нашия национален писател, от нашия народен поет е истински необятно – духовна история и география на България. Словото на Иван Вазов е вградено в червените ни и бели кръвни телца, все едно дали го знаем и искаме или не, то ни държи изправени, насърчава ни в надеждата и ни дава куража, че сме обичани, че сме родени с благословията на своя национален писател. И как да му се отдължим ли – като го четем и препрочитаме“, каза драматургът на театъра Мирела Иванова.