Премиери по немски! Какво предстои в Дойчес Театър?

0
0

Германия е безспорно едно от най-атрактивните места за културни събития в последните години. Именно затова реших да ви запозная с премиерите и по-интересните спектакли, които запълват репертоара на най-известния немски театър – Дойчес Театър

Сградата му е построена през 1850 г. , а от 1883 г. започва да се нарича Дойчес Театър. Оттогава има славата на един от най-уважаваните театри в Европа, както заради репертоара си, така и заради традиционната немска прецизност в управлението му.

Първата премиера за 2018 г. в Дойчес Театър се състоя на 19 януари. Това бе спектакълът „Одисей“ по известния роман на Джеймс Джойс под режисурата на Себастиан Хартман. Джойс взима „Одисей“ на Омир като рамка на романа си и разглежда един ден от живота на Леополд Блум и неговите най-близки. В романа има много интересен монолог на главната героиня Мери Блум, мечтан от доста актриси. Любопитно е да се види дали го има в спектакъла и как е направен!

Ulysses_photo_Arno_Declair
photo: Arno Declair

Няколко дни по-късно – на 21 януари немската публика приветства и втория нов спектакъл – „Всеки идиот, освен мен, си има баба „ на известния кино-режисьор Роза фон Праунхайм. В главната роля влиза Божидар Коцевски /Македония/. Представлението представя живота на режисьора от детството до зряла възраст. Животът му е формиран както от сексуалността, така и от постоянното живеене на ръба. В спектакъла има неприлични песни, но провокацията не е основното намерение. Режисьорът прави опит да пренесе мечтите в реалността, както и разглежда темите за уязвимостта и смъртта. Спектакълът изглежда смело прекрачва всички граници и не се страхува да бъде откровен.

Every_Idiot_photo_Arno_Declair
photo: Arno Declair

През февруари на сцената на театъра излизат още две нови заглавия в репертоара на Дойчес Театър: „Списък на класа“ на 12-ти февруари и „Живот през лятото“ – на 23-ти февруари.

„Списък на класа“ по романа на Джон фон Дюфел е спектакъл с девет младежи. Режисьорът Кристо Шагор разглежда проблемите за детството и зрелостта, изолацията и обществото, виртуалния и реалния свят. Този модерен спектакъл използва новите технологии, за да ни напомни, че човекът не е само техника и виртуално общуване, а че има нещо друго, което сме забравили и занемарили.

Classregister_photo_Arno_Declair
photo: Arno Declair

Втората премиера през февруари е „Живот през лятото“ по пиесата „Дачници“ на М. Горки с режисьор Даниела Льофнер. Пиесата ни представя руската интелигенция от началото на XX в. , която постепенно се насочва към тихия и спокоен буржоазен живот на село, защото животът в големия град не е подходящ за образовани хора, които не могат да променят нищо. Режисьорът Иван Пантелеев в момента поставя пиесата „Дачници“ в Нaроден Театър „Иван Вазов“. Премиерата, която публиката ще види на 24 и 25 март, ще носи провокативното заглавие „NEOДАЧНИЦИ”.  

Summer_photo_Arno_Declair
photo: Arno Declair

На 2-ри март е премиерата на „Соларис“ по романа на Станислав Лем на унгарския режисьор Андраш Домьотьор. Фантастичният роман на Лем разказва за опитите на човечеството да изследва тайните на планетата Соларис. Тя има способността да материализира човешките тайни и тревоги и да среща хората с техните страхове. Режисьорът представя едно комично и абсурдно пътуване между реалност и фикция, като поставя въпроса за границите на човешкото познание. Научната фантастика е винаги интересно поле за актьорска изява. Това звучи като много вълнуващ спектакъл!

Solaris_photo_Arno_Declair
photo: Arno Declair

На 30 януари, 20 и 28 февруари в Дойчес Театър може да се гледа спектакълът „Слугините“ от Жан Жене на българския режисьор Иван Пантелеев с прекрасния Самуел Финци в главната роля. Клер и Соланж са прислужници на Мадам. Когато тя е навън, те започват да играят игра, в която има насилие и удоволствие от насилието. Но това е само репетиция. Крайната цел на момичетата е да убият своята господарка. Трите женски роли се играят от тримата актьори – Самуел Финци, Волфрам Кох и Бернд Щемпел. Режисьорското решение е наистина интригуващо!

TheMaids_Finzi_photo_Arno_Declair
photo: Arno Declair

Това са само малко от цветните премиери в Германия в началото на 2018 г. В следващи статии ще ви запозная и с други немски театри!