Прелестта на “Старовремски помешчици”

0
0

След безброй перипетии с един руски декоровоз, няколко промени в програмата на Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански”  и състезание за места в залата, представлението „Старовремски помешчици“ се изигра. По-важното е, че ние, които го гледахме едва оцеляхме емоционално. Не заради друго, а защото това е представление по-голямо от живота.

Докато се потапяш в непобедимия уют на домашния живот на Пулхерия Ивановна и Афанасий Иванович – титулярите на топлия дом, добре зареден със сладкиши, чай, водка и гости – изведнъж сам се превръщаш в част от този сценичен живот. Въпреки че изразните средства са далеч от какъвто и да е било реализъм, наивността в актьорската игра и внимателната конструкция и баланс между всеки използван елемент, налагат на публиката реалност, която категорично трайно измества нашата собствена, която сме донесли на представлението.

Наблюдавайки как двамата старци се наслаждават на сладкото от ябълки с финяшка отдаденост, как всяка шега се прощава, само ако е последвана от нещо много вкусно и приятно, постоянно се шокираш на режисьорските хитрости, които се пръкват пред очите ти. Освен че по време на спектакъла реално се вари сладко от ябълки на печката, танцът, с който двамата се събличат взаимно и си лягат в семейното легло, музицирането с чаши за чай… в един момент (този с чашките) вече ти идва толкова много, че чак почваш да се сърдиш – е как може да е толкова хубаво това представление?

Скоро обаче си припомняш, че все още не си разбрал защо виждаш всичко това и че си жертва на илюзия – не за радостите на живота ти разказват, а за единственото, което може да ги потуши. Неочаквано тази песен за сладостта от употребата на материята, хваща човешкото сърце и опъва най-нежните му струни до изтръпващ шок. Защото винаги идва моментът, в който материята напуска душата. А душата се чуди – дали моят любим ще си облече топли и изгладени дрехи? Как ще живее без мен? Как ще танцува сам? Нищо де, всичко ще бъде наред, нали ти го чакаш от другата страна.

 

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here