Предстоят ни вълнуващи “Метеорни дни” – Метеор отбелязва своята 10-годишнина!

0
0

С ударна програма, включваща премиера на книгата “Метеор. Избрани театрални текстове” на Ани Васева и Боян Манчев, лекция на прочутия японски философ Ясуо Кобаяши, среща-дискусия с немския театрален режисьор Дирк Сислак и театрален маратон на актуалните си представления, Метеор отбелязва през месец февруари десет години на българска и международна сцена.

"Малдорор"Метеор е група от съмишленици, която работи със сценични, визуални и текстови художествени и критически форми, изграждайки последователно своя радикална поетика. Централни фигури на Метеор през десетгодишната му история са Ани Васева (автор, режисьор, теоретик, костюмограф и сценограф), Боян Манчев (автор, драматург, теоретик) и Леонид Йовчев (актьор, съавтор).

Проектите на Метеор са определяни от групата и интерпретаторите на работата й като „театър на дезорганизацията”, „нечовешки театър” и „театрална оратория” и се основават, по думите на Ани Васева, на една силна идея за театър. Всяко представление на Метеор се стреми към изобретяване на неповторима форма на основата на експериментална работа с текста и продуктивно критическо изследване на театралните техники.

Премиерата на книгата „Метеор. Избрани театрални текстове“ ще ознаменува десетгодишнината от началото на съвместната работа на двамата автори по представлението „Свидригайлов”. През последното десетилетие Ани Васева поставя 13 представления с Метеор, 9 от които по авторски текстове на Васева и Манчев, а 3 в съавторство. Книгата включва и няколко непоставени текста, както и „Манифеста за нечовешки театър”. Шест от представленията се играят до днес, като във всички тях участва третият централен член на Метеор – Леонид Йовчев.

"Пътуване към ада"В метеорните дни ще се играят последователно „Малдорор”, „Пиеса за теб” , „Тотална щета”, „Лъвкрафт”, както и „Пътуване към Ада” и „Убиецът и блудницата”, чиито премиери бяха в края на миналата година, като централна част от юбилейната програма. Единайсетдневният театрален маратон ще започне на 11.02. с „Малдорор” и ще завърши на 21.02. с „Пътуване към Ада”.

Програмата се подсилва от повторното гостуване в България на знаменития и добил широка популярност у нас с обръщението си към студентите по време на студентската окупация на Софийския университет през 2013 г. японски философ Ясуо Кобаяши. Лекцията на Кобаяши, по покана на неговия приятел и съмишленик Боян Манчев и Департамента по изкустознание и история на културата на НБУ, е на тема „Идната философия. Завръщане към sophia” [La philosophie à venir. Retour à sophia] – знак на особено внимание към домакините, доколкото мисли завръщането в града София като завръщане към sophia, мъдростта. Откритата лекция ще се състои на 12 февруари от 14 ч. до 16 ч. в галерия УниАрт в НБУ.Ясуо Кобаяши

Срещата-дискусия „Vierte Welt – Театър отвъд проекта”, посветена на съвременния театър и институционално-политическите му измерения, ще се състои в Гьоте Институт на 15-ти февруари. Специален гост е влиятелният немски режисьор Дирк Сислак, създател и движеща фигура на берлинското пространство за художествени и критически практики Vierte Welt, който ще събеседва с дългогодишните си партньори Ани Васева и Боян Манчев (чийто текст „Дъщерите на Пандора” Сислак е поставял на сцена в Берлин и Виена).

Преди спектаклите на място ще могат да бъдат купени книгите на Метеор: „Що е то съвременен танц“ от Ани Васева, „Облаци“ от Боян Манчев, „Наръчник на хореографа“ от Джонатан Бъроуз, „Ролята на учените в културния и политическия живот на традиционна Корея“ от Яна Манчева и „Пиеса за теб“ от Ани Васева, както и премиерната „Метеор. Избрани театрални текстове” на Ани Васева и Боян Манчев.

ПРОГРАМА:

11 февруари – Малдорор – 20.00 часа, Кино Влайкова

12 февруари – Лекция на Ясуо Кобаяши | Yasuo Kobayashi in Bulgaria„Идната философия. Назад към Sophia” – Галерия УниАрт, НБУ, 14:00-16:00 часа, вход свободен

12 февруари – Убиецът и блудницата – 19:00 часа, Нов театър НДК

14 и 15 февруари – Тотална щета | ДНК – 19.30 часа – ДНК, НДК

15 февруари – Vierte Welt – Театър отвъд проекта – разговор на Дирк Сислак, Ани Васева и Боян Манчев – 17.30 часа, Гьоте-институт България, ул. Будапеща 1, вход свободен

16 февруари – Премиера на книгата „Метеор. Избрани театрални текстове“ – 18:00 часа, Дом на киното /ул. Екзарх Йосиф 37/, Специален гост – Дирк Сислак, вход свободен

16 и 17 февруари – Лъвкрафт – 19:30 часа, Дом на киното /ул. Екзарх Йосиф 37/

19, 20 и 21 февруари – Пътуване към ада | ДНК – 19.30 часа – ДНК, НДК

Допълнително информация можете да откриете тук:
www.desorganisation.org
www.boyanmanchev.net

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here