ПРЕДСТОИ 32-ТО ИЗДАНИЕ НА „КИНОМАНИЯ“

0
0

Кино-публиката с нетърпение очаква да преживее вълшебството „Киномания“ за 32-ри път. В програмата тази година са включени около 50 заглавия от световното кино, излезли през последните две години, които не са показвани в България.

Ще можем да ги гледаме от 8-ми ноември, а основната програма е между 15-ти и 29-ти. Отново ни очакват много изненади и филми, които ще оберат наградите на големите фестивали, а може би и „Оскари“-те. Ненапразно слоганът тази година е „Големите филми преди големите награди“.

Фестивалът се стреми да привлича все повече млади хора и затова в него ще помагат доброволци, които са били избрани с кандидатура. Организаторите Владимир Трифонов и Хермина Азарян подчертаха, че целта на Киномания е създаване на фестивална култура в столицата, независимо от жанра на фестивала. Логото тази година е микс между фигурата на Оскарите и скулптурата в централното фоайе на НДК.

На 15 ноември 2018г. от 19ч. в Зала 1 на НДК „Киномания“ ще открие филмът „Времето е наше“ на режисьора Петър Попзлатев. Оператор на филма е Стефан Иванов, а в главните роли са Ивайло Христов, Леонид Йовчев, Елена Телбис, Светлана Янчева, Ирини Жамбонас, Руши Виденлиев и още много други. Организаторът на фестивала Хермина Азарян сподели, че три са причините да изберат български филм за откриването:

„На първо място трябва да подкрепяме новото българско кино. Стартирането с български филм предизвиква много лична емоция, която няма да е същата, ако чуждестранен филм открие фестивала. На второ място е литературната основа на филма: историята е базирана на романа „Разруха“ от Владимир Зарев. И не на последно място е екипът на филма – много добри актьори от сцената и екрана, които са познати на публиката.“

Режисьорът Петър Попзлатев издаде само малка част от филма. Той сподели, че историята е „силно приближена до документалното и засяга исторически промени, на които повечето от нас са били свидетели. Филмът кара зрителя да си зададе въпроси от философски характер и провокира всеки един българин да открие и продължи историята.“

Зрителите вече могат да закупят билети онлайн за акцентите в програмата, които ще се прожектират в Зала 1 на НДК от 19ч. На 17-ти ноември ще видим филма на Асгар Фархади „Всички знаят“ – драматичен трилър с Пенелопе Крус и Хавиер Бардем в главните роли.

На 23-ти ноември е прожекцията на „Рудолф Нуреев: бялата врана“ с режисьор Ралф Файнс. Филмът е биографичен и разглежда бягството на известния балетист Рудолф Нуреев от летище „Бурже“ в Париж.

На 24-ти ще се насладим на най-новия документален филм на Вим Вендерс „Папа Франциск: Човек на думата си“. С нетърпение очакваме най-новото произведение на един от класиците на Световното кино Вендерс. Организаторът Владимир Трифонов загатна, че ще има и изненади.

На 25-ти ноември екранът ще ни представи най-новата красота на режисьора Паоло Сорентино – филмът „Лоро“, описващ живота на политика Силвио Берлускони. Със сигурност това ще е забавна история, пълна с много операторско майсторство и моменти за размисъл.

Друг акцент в програмата на „Киномания“ е честването на 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман. Публиката ще има възможност да види осем негови филма в залата на Кино Люмиер-Лидл, някои от които ще бъдат прожектирани за първи път в България. Освен това ще бъде представен и документалният филм за живота на режисьора „Островът на Бергман“.

Почитателите на киното вече могат да закупят билети онлайн за откриващия филм „Времето е наше“, за акцентите в програмата в Зала 1 и за всички филми на Бергман тук.
Можете да следите програмата и новините около фестивала на сайта на „Киномания“.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here