Представяме ви „Граници“ – първият спектакъл на два български езика

0
15

Днес, 26.02 – е един специален ден. Днес за първи път в Европа се представя иновативен двуезичен театър. Стара Загора е първата спирка на турнето на „Граници” – театрален спектакъл, който се играе едновременно на два български езика – говорим и жестомимичен. На една сцена ще застават актьори без и със слухови нарушения, за да пресъздадат своите идеи, мечти, страхове и копнежи пред своята чуваща и нечуваща публика. Спектакълът е реализиран от Театър „Цвете” в партньорство с Театър „Мим-Арт”. Ето и каква е историята:

Двама войника от воюващи държави охраняват двете страни на общата граница. Въпреки всички наложени ограничения – физически, психологически и емоционални, откриват Човека отвъд оградата. Пътят към Другия винаги си струва да бъде извървян…

Спектакълът тръгва на турне из България, посещавайки четири града:
26.02 – залата на Кукления театър в Стара Загора
27.02 – Куклен театър, гр. Бургас
28.02 – Куклен театър, гр. Ямбол
04.03 – София, Открита арт-сцена на Шипка

Театрално-социална формация „Цвете” е основана през 1993г. от възпитаници на НАТФИЗ „К. Сарафов”. Актьорите работят ЗА и С деца и младежи и тяхното обкръжение за създаване на предпоставки за бъдещото им позитивно включване в социалния живот, независимо от техния произход и възможности. Прилагайки иновативни за страната ни театър- и драма-техники, актьорите провеждат неформално гражданско образование сред подрастващите.

Театърът провежда национални и международни тренинги и обмяна на опит за приложението на драма-и театър техники в социалната работа за възпитатели, актьори, социални работници, младежи – доброволци (Балканите, Западна Европа, САЩ).

„Мим-Арт” е част от Сдружение „Тишина” и е създаден през 2009 година. Той е единственият театър с глухи актьори, завършили НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, удостоени с награда от Министерството на културата, Грамота за принос към българската култура /2003/. Освен професионални глухи актьори, в театър „Мим-Арт” работят и любители, доброволци и чуващи актьори. Представленията на „Мим-Арт” се играят на различни театрални сцени в София и в страната, както и в социални институции за деца и възрастни, в читалища и домове на културата.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП:
Представлението е по пиесата „Кукунор и Унику“ на Ееро Енквист.
Адаптация и режисура: Васил Спасов
Сценограф: Бояна Бъчварова
Консултант: Мария Атанасова
Участват: Виолина Василева-Александрова, Росица Караджова, Нури Яшаров, Тодор Янкулов