Представлението „Умирай лесно!?“ на фестивал на изкуствата в Царево

0
0

Едно от най-успешните представления на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград за 2015 година, „Умирай лесно!?“, отбеляза своята една година на сцена с турне във Велико Търново и участие на първото издание на Фестивал на изкуствата „Арт Поток Царево – Хасиенда Лозенец“, който започва от 18 юли.

След като гледат представлението на Тодор Колев и Вальо Танев в Театър 199, Игор Дамянов и Иван Тодоров дълго време търсят текста на Мате Матишич и по тяхно предложение театърът залага в репертоара си заглавието. Успехът идва още в премиерните дни, а за една година представлението е гледано от повече от 2 000 зрители. Веднага след премиерата е селектирано за международните фестивали „Тара-ра-бумбия“ – Благоевград 2015 и международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра“ – Сливен. След фестивалните участия по официална покана към екипа на „Умирай лесно!?“ представлението пътува до Виница, Македония.

Игор Дамянов и Иван Тодоров в „Умирай лесно!?”

Хърватският текст представя актуалната тема за съдбата на емигранта и за  „типично балканския манталитет – да изиграеш системата и то западната система“.

„Изключително талантлива балканска пиеса. Ние се опитахме тя да зазвучи актуална за всички балканци, за всички земи, социални и етнически групи от Балканския полуостров, защото скоро няма да се освободим от себе си, от манталитета си, от тази си тежест наречена балкански манталитет.“, казва Огнян Спиров, режисьор на „Умирай лесно!?”

„Умирай лесно!?“ ще бъде представен на сцената на Читалище „Георги Кондолов – 1914“ в Царево на 20 юли 2016 г.