ПРЕ/ОКТРИЙ СОФИЯ #2 – фотоизложба отваря врати в галерия GIFTED SOFIA

0
0

Преди време постерите на Стан Парталев от изложбата „Пре/открий София“ белязаха отварянето на вратите на GIFTED. Малко след първия рожден ден на новия градски възел пре/откриваме София, този път с фотоизложба. Изложбата ще се състои от 24 сребърно-желатинови копия, ръчно-изработени от автора. Процесът по подготовката ще бъде документиран и може да бъде проследен в социалните профили на автора, а в събитието във фейсбук ще могат да се видят и някои от снимките, които ще бъдат показани на изложбата. Към него ще има безплатна хартиена публикация в тираж от 100 броя.

Снимка от изложбата

Избраните снимки представляват нережисирани (спонтанни/случайни) моменти, заснети по улиците на София в периода между края на 2014 г. и днес. В най-общ смисъл снимките попадат в жанра на репортажната фотография, но могат да бъдат определени с това, което на английски наричат “street photography“, а проф. Румен Георгиев – Рум, назовава този жанр „фотография на ежедневието“. Градски сюжети, пейзажи и персонажи – фотографиите запечатват състоянията на градския човек. Жестове, емоции, детайли се преплитат в странности и щастливи случайности.

Снимка от изложбата

Константин Радев, авторът на снимките, е роден в началото на 90-те. Израства, кръстосвайки улиците на София, благодарение на разностранните му и нетипични хобита. Собствен фотоапарат притежава от втори клас, но едва по време на следването си задълбочава своето увлечение по фотографията, вдъхновен от лекциите по кино и документалистика. След завършването с нов интерес започва да обикаля София и да снима по улиците. Първо с дни, после с месеци.

„София е град, за който често е трудно да запазиш категорично мнение.“ – за сп. Фотобюлетин, 2016

Вернисажът ще се състои на 7 юни (четвъртък) от 19:00ч в галерийното пространство на Gifted Sofia, намиращо се на улица Иван Денкоглу 24. Изложбата ще продължи до 21.06. като мястото е отворено всеки ден, без изключение, от 10:30 до 19:30 с обедна почивка между 13:00-14:00ч.

Фотографиите от събитието, както и картички с избрани снимки, ще могат да бъдат закупени на място в дните на изложбата, а ние скоро ще ви запознаем и по-подробно с автора Константин Радев и неговата страст – фотографията.