ПРАЗНИКЪТ НА КУКЛИТЕ

0
0

В предишна статия ви споменах за Фестивала на Световния Куклен Театър в Шарлевил-Мезиер. Той се провежда през година във Франция и е истински пищен празник на въображението и сетивата.

photo: Festival de Marionnettes

Фестивалът е най-голямото събитие за срещи на куклени артисти и спектакли в света. От основаването му от Жак Феликс през 1961г., най-известните компании и най-талантливите соло изпълнители са представяли спектаклите си тук. Други кукловоди пък стават известни след участието си във фестивала. В огромната празнична атмосфера стотици артисти и хиляди зрители превземат града: театри, улици и паркове са изпълнени с хора, които преоткриват традициите в кукленото изкуство, а с всеки нов фестивал – нови територии биват изследвани. Около 100 куклени компании от 30 държави от всички континенти участват в официалната селекция, а 60 компании показват своето изкуство по улиците на града. 150 национални и международни журналисти отразяват събитието и повече от 300 статии се появяват в пресата. Много кукловоди достигат международна слава благодарение на този фестивал.

photo: Festival de Marionnettes

Тазгодишното 20-то юбилейно издание се проведе от 20-ти до 29-ти септември, а на него присъстваха 100 000 души с 95% посещаемост. Откриващата и закриващата церемонии събраха повече от 15 000 души, а 28 000 зрители разгледаха 7-те изложбени зали.

photo: Festival de Marionnettes

През 10-те дни на фестивала паралелно текат 2 програми – едната е на закрито – в зали и театри, а другата – по улиците на града. Всяка от тези програми има дневно по 12 и повече часа спектакли. Всъщност на ден могат да се видят повече от 40 представления! По време на фестивала се провеждат изложби, срещи, дискусии, прожекции и уъркшопи за малки и големи.

photo: Festival de Marionnettes

Тук можете да видите над час и половина извадки от уличните спектакли на фестивала: https://www.youtube.com/watch?v=QvnVX8AuJFs

Град Шерлевил заедно с Международния куклен институт (основан 1981г.), Висшето национално училище за куклено изкуство (ESNAM, 1987г.) и Международния съюз на куклите (Unima) може с гордост да се нарече Световна Столица на Кукления Театър.

photo: Festival de Marionnettes

Следващото издание на фестивала ще бъде от 17 до 26 септември 2021г. Не го пропускайте!