Посветиха спектакъл на здравната кампания, зад която застава Искра Радева

0
0

Театър „Искри и сезони” представи спектакъла „Втори меден месец” в Сити Марк Арт Център в подкрепа на информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб”.

Актрисата Искра Радева и нейният екип застанаха зад социално-значимата инициатива, която се организира от Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката и MSD. Кампанията има за цел да предостави актуална информация за заболяванията, причинявани от човешки папиломавирус (HPV), да насочи общественото внимание към необходимостта от превенция и по-добра здравна култура.

Талантливата актриса Искра Радева заяви, че посвещава спектакъла на „10 минути само за теб”, тъй като инициативата засяга сериозно заболяване  – рака на шийката на матката.

„Застанах зад тази кауза, тъй като е изключително важна. Ракът на шийката на матката  е вторият най-често срещан рак при жените на възраст 15-59 г. в България и според тревожната статистика всеки ден в България от коварното заболяване умира по 1 жена. Всяка година над 1 000 български жени развиват рак на маточната шийка, като в почти 100% от случаите ракът на маточната шийка е причинен от HPV вирус. Крайно време е да обърнем вниманието на обществото към това заболяване и да вземем мерки за предотвратяването му”, каза Радева.

Лилия Асенова, председател на Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката, представи целите на кампанията и необходимостта от национална инициатива, която да даде повече гласност на социално-значимо заболяване каквото е ракът на шийката на матката.

„В България Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка се прилага от 2012 г. и се финансира с обществени средства. Програмата дава възможност да се защитят младите момичета от появата на болестта чрез осигуряване на безплатна ваксинация за 12-годишните и 13-годишните момичета. Ваксината срещу рак на маточната шийка се поставя двукратно през определен период от време от личните лекари. Въпреки това по-малко от 5% от момичетата на България са имунизирани”, обяви тя.

Повече информация за кампанията можете да намерите на: http://www.hpvgard.com/
www.facebook.com/10minutesjustforyou/

Спектакълът „Втори меден месец”, който се игра в подкрепа на кампанията, е на режисьора Димитър Стоянов и с участието на Искра Радева, Антон Радичев, Елена Кънева, Стефан Стефанов, Десислава Стоянова и Теменуга Первазова.